З огляду на багатомільйонну евакуацію населення у 2022-му тема вкрай важлива. Що робити, щоб нівелювати дефіцит кадрів? Один із форумів зібрав роботодавців Одещини та мав назву «Людський капітал-2024: Одеса».

Тут обговорили питання стану ринку праці та його перспективи.

У краї, за повідомленням в. о. директора Одеської філії обласного центру зайнятості Тетяни Канави, реалізовано понад 200 тисяч ваучерів на опанування нових фахів. Найпопулярніші — соціальні робітники та психологи. І хоча в області офіційно на обліку перебувають 140 тисяч внутрішньо переміщених осіб, дефіцит кадрів очевидний.

Один зі спікерів у стилі «простих рішень» переказав байку власної «кадровички» про те, що всі переселенці хочуть стояти в чергах за гуманітарною допомогою, а не влаштовуватись та на теперішніх умовах працювати. Мова була про гуртову торгівлю.

Представники ж волонтерських гуманітарних центрів пояснили, що в Одесі вже змінено умови надання гуманітарної допомоги залежно від категорій ВПО, й більшість не одержують продовольчих наборів.

Учасники форуму дізналися, що тепер у місті вже працюють п’ять центрів сертифікації професійної підготовки. Тобто здобути фахову професійну освіту саме з популярних професій стає легше. Йдеться вже не про сервісні професії, а передусім будівельні. Відновлення та релокація бізнесів потребують дедалі більше працівників на будмайданчики.

Як завжди, затребувані електрики й токарі. Перенавчання забирає трохи менше часу, тому ці процеси надалі будуть популярні. Власники бізнесів тепер охоче беруть жінок на вчора ще «чоловічі» посади, наприклад, водіїв. І це, мабуть, чи не найяскравіше підтвердження того, що воєнна економіка в країні почала вибудовуватись. Перенавчання людей нових професій для регіону — ще й додатковий заробіток. Бо є ціла низка міжнародних програм, які допомагають облаштовувати навчальні майстерні. В принципі, кожна громада області може податись на гранти з організації перенавчання.

Зрозуміло, що українцям треба підвищувати ефективність власної праці, але обмежена «палітра» мотиваційних заходів, що їх застосовують фахівці з кадрового менеджменту, призводить до посилення кризи. Багато років робота з кадрами велась скоріше як облік. Сьогодні ж вкрай важливо швидко моніторити якість виконання процесів та просування більш спритних працівників на керівні посади. А це потребує додаткового навчання на виробництві.

Утім, це вміють робити не за всіма спеціальностями. Навчальні центри і комбінати, навіть при вишах, нечасто оновлюють власні освітні програми. Водночас воєнний стан у країні дедалі більше вимагає пришвидшення реакцій на виклики. Про це говорили майже всі промовці. І менеджмент персоналу цілком усвідомлює своє завдання. Залишається власників та керівників держустанов хутчіш підштовхувати до змін у ставленні до людського капіталу.

Організатори запросили до участі у форумі керівника Одеського обласного територіального центру комплектації та соціальної підтримки ЗСУ полковника Олександра Охріменка. Як представник чи не найбільшої структури, що проводить тепер рекрутинг, офіцер роз’яснив, що не всі в армії воюють, вкрай важливо ретельно вивчати умови контракту, який громадяни підписують. Тепер у війську можна опанувати багато нових спеціальностей, навчаючись безоплатно.

Війна закінчиться, а регіони, де концентрується більш конкурентний персонал, матимуть істотні переваги. Тому вже сьогодні слід раціонально опікуватися кадрами.

Одеса.

Фото з відкритих джерел.