Фінські депутати привітали рекомендацію Європейської Комісії розпочати переговори з Україною про її членство в ЄС. «Це великий крок уперед на шляху України до Євроінтеграції», — зазначив голова Великого комітету Парламенту Фінляндії Хейккі Аутто. Він додав, що Україна змогла виконати вимоги щодо кандидатського статусу в надзвичайно складних умовах війни: «Ви захищаєте не тільки свою країну, а й усю Європу, демократію та верховенство права від жорстокої агресії Росії. Тому та робота, яку ви зробили у ці важкі часи, є надзвичайно важливою».

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що дискусії навколо відкриття перемовин з Україною щодо членства в ЄС наразі тривають і Україна потребує допомоги європейських партнерів, у тому числі Фінляндії, щоби рішення про старт перемовин було ухвалене Європейською Радою ще до кінця цього року. «Сподіваюся, що після досягнення нашої головної мети — перемоги у цій жорстокій війні, яку Росія веде проти нас, ми зможемо нарешті зосередитися усі сили на трансформації нашої країни», — сказала голова Комітету. Але ця перемога, за її словами, неможлива без підтримки партнерів. Вона подякувала Фінляндії за лідерство у наданні військової допомоги Україні, а також за масштабну підтримку у відбудові пошкодженої внаслідок російських атак енергетичної інфраструктури. «Але, на жаль, потреби наші не зменшуються. Із настанням холодів Росія збільшила кількість нападів на українські міста», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона висловила сподівання, що в Євосоюзі дійдуть згоди щодо ухвалення фінансового механізму на підтримку України «Ukraine facility», який дасть змогу протягом найближчих чотирьох років залучити до 50 млрд євро на підтримку України. Водночас, Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що потреби нашої держави у відновленні значно перевищують цю суму. Вона також сподівається, що 12-й пакет санкцій проти Росії буде ухвалений якнайшвидше. Водночас, зауважила, що попри відмову ЄС від традиційних джерел російського пального за останні два роки на 40% зріст імпорт російського скрапленого газу. «Сподіваюся, що тиск на Росію посилиться. Також сподіваюся, що Європа і її суспільства не втомляться від війни, бо ця війна відбувається у серці Європи. Це наша спільна битва і наша перемога буде перемогою Європейського Союзу, перемогою НАТО. Ми вітаємо вас зі вступом до НАТО і сподіваємося піти вашим шляхом. Сподіваємося на міцну підтримку Фінляндії щодо майбутнього членства України в Альянсі», — сказала голова Комітету. 

Іванна Климпуш-Цинцадзе додала, що завершення війни залежить від кількості, якості та швидкості постачання зброї Україні. Вона закликала європейських політиків не робити спроб допомогти диктатору Путіну врятувати обличчя: «У нього немає обличчя. Його обличчя — це обличчя зла. Українці розуміють, щоб вижити — ми маємо перемогти. Щоб мати свою державу, щоб наші діти мали майбутнє і могли жити своє життя та реалізовувати свої мрії». Тому, за її словами, перемога залежить не лише від України, а від рішучості і швидкості Заходу. «Якщо ми всі усвідомимо, що це наша спільна боротьба і що ми маємо стояти разом — тоді війна закінчиться досить швидко. Але якщо будуть оці сумніви — надавати зброю чи ні, ухвалювати санкції чи ні, якщо будуть спроби деяких держав-членів ЄС та НАТО, які грають на руку Росії, зашкодити Україні — тоді на нас чекає довга боротьба. Без поразки Росії, її ослаблення і покарання — не буде стійкого миру у найближчому майбутньому» , — заявила голова Комітету. 

Перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук переконаний, що Росія має бути переможена і ослаблена, щоби в майбутньому вона не могла вести війну проти жодної вільної країни. Членкиня Комітету Марія Мезенцева висловила сподівання, що фінські парламентарі підтримають пропозицію уряду про збільшення витрат майже на 96 мільйонів євро на потреби оборони на період 2024-2028 років, щоб збільшити, у такий спосіб, також військову допомогу Україні. Секретар Комітету Валентин Наливайченко звернувся до фінських колег їхньою рідною мовою. Він подякував Фінляндії за підтримку та закликав працювати спільно з Україною та усією європейською спільнотою над створенням Спеціального міжнародного трибуналу для покарання Росії за злочин агресії за злочини проти людяності. 

Фінські колеги погодилися з тим, що Росія має бути покарана і це має стати основою миру на континенті. Вони запевнили у підтримці України, бо так само, як колись Фінляндія, сьогодні Україна змушена вести оборонну, екзистенційну війну, щоби вистояти і мати майбутнє.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України