Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування в межах розробки Плану заходів Дорожньої карти з доброго демократичного врядування в Україні щодо підготовки і проведення перших післявоєнних виборів в Україні провів експертне обговорення «Виборчі права в контексті перехідного правосуддя».

У комітеті повідомили, що предметом дискусії були такі питання: критерії та механізми персоналізованої оцінки щодо обмеження політичних прав; тривалість часового проміжку, на який доцільно запровадити період перехідного правосуддя в частині реалізації громадянами свого активного та пасивного виборчого права; процедури прийняття та оскарження рішень щодо їх обмеження.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, який приєднався до експертного обговорення, наголосив, що ця зустріч — робочий процес та професійна розмова про пошук шляхів розв’язання повоєнних питань, зокрема, в частині виборів.

«Ми не маємо релевантного досвіду і повинні виходити з обставин», — зазначив він у Фейсбуці.

На думку Першого віцеспікера, в цьому контексті потрібно обговорювати та вирішувати низку проблем, зокрема, реалізацію активного та пасивного виборчого права, доступу всіх категорій населення до виборів, питання організації процесу з технічно-безпекового аспекту.

«Хочу ще раз підкреслити: йдеться про повоєнні вибори, а не завтра чи через місяць. Нас чекає багато викликів і чим раніше ми почнемо готуватися до них, тим швидше зможемо відповісти», — підкреслив він та закликав прибрати вбік будь-які політичні гасла, а натомість говорити та шукати рішення до всіх ситуацій, які нас очікуватимуть.

Також у рамках експертного обговорення відбулася дискусія щодо зауважень і ключових рекомендацій представленого Почесним Президентом Венеційської комісії Ради Європи Каарло Туорі спільного висновку Європейської комісії за демократію через право (Венеційська комісія) та Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ щодо законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів, що обмежують участь у роботі органів державної влади осіб, пов’язаних із політичними партіями, діяльність яких заборонена законом.