Про це розмірковує Дмитро Соломчук, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, на своїй сторінці у Фейсбуці. Допис він підкріпив порівняльними фотографіями, який вигляд мають з висоти пташиного польоту фермерські господарства в Польщі та в Україні (на знімку). На думку народного депутата, навіть поглянувши на них, можна зрозуміти, «чому наше сільське господарство стане найскладнішим каменем супротиву з боку сусідів перед членством у ЄС».

«Фермерство в Україні є чимось незрозумілим для політиків та фермерів ЄС. Вони не розуміють, як аграрій може обробляти 500—1000 га, не кажучи вже про господарства в 5—10 тисяч га і більше. Адже свій агросектор країни об’єднаної Європи будували на маленьких клаптиках землі — і навіть звичайні для нас «городники» мають реєстрацію як фермерське господарство. Для чого їм це?

Українці, подорожуючи країнами на сході ЄС, дивуються, що в селах збудовані автосалони, супермаркети, ресторани, а в Україні такого немає. Уряди ЄС цілеспрямовано дотували та дотують малі господарства, щоб знизити тиск на центральний бюджет із соціальних виплат. Вони досягають показників, коли село стало прибутковим відносно нарахувань з центрального бюджету. Що відбувається в Україні? Рідко коли є села, які покривають сплаченими податками до центрального бюджету виплати на соціальні сфери в селі, а це передусім пенсії. У нас немає балансу. Але водночас маємо дешевшу продукцію, якою легко можемо конкурувати з будь-яким європейським виробником.

Ці два пункти найбільш незрозумілі для європейських політиків.

З одного боку, при членстві України в ЄС вони не хочуть брати на себе соціальні витрати села, які є на сьогодні. Та з другого боку, щоб український фермер знайшов свій ринок в ЄС, не катастрофічно конкуруючи з європейським. Через це все найближчі роки ми будемо бачити в Україні дотаційну політику малих господарств до 120 га, до 100 корів, до 500 кіз чи овець. Політики ЄС хочуть бачити бюджетний баланс на селі.

Найближчі 10 років на нас чекають складні реформи в сільському господарстві, виконання вимог ЄС. Через те раджу всім асоціаціям уже відкривати офіси в Брюсселі, долучати експертів та разом з Верховною Радою, урядом та європейськими політиками сформувати стратегію — хто такий український аграрій в європейській спільноті», — зазначає Дмитро Соломчук.

Вл. інф.

Фото зі сторінки Дмитра Соломчука у Фейсбуці.