Голова Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Андрій Кожем’якін та його заступник Василь Мокан під час проведення комітетських слухань на тему: «Реалізація Державної молодіжної житлової програми забезпечення молоді житлом — інвестиція у розвиток молоді в Україні та відновлення України».

У заході взяли участь: народні депутати України, представники центральних, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, наукових установ, громадських об’єднань, повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Голова Комітету з питань молоді і спорту Андрій Кожем’якін наголосив, що питання забезпечення молоді житлом украй важливе для майбутнього України. «На жаль, останні дев’ять років держава майже не підтримує пільгове кредитування молоді. З 2015-го пільгові кредити для забезпечення молоді житлом надаються лише за рахунок місцевих бюджетів, що призвело до суттєвого обмеження можливостей молоді отримати власне житло та до суттєвого її відтоку до інших країн. Для Української держави вкрай необхідним є забезпечення максимального повернення до країни молоді, яка сьогодні перебуває за її межами, що є важливим і достатньо складним завданням. І нерозв’язання проблеми забезпечення молоді житлом може стати одним із суттєвих чинників неповернення в Україну молоді, яка виїхала до провідних країн Європи та Північної Америки — насамперед найбільш успішних молодих громадян України.

Українська молодь два роки стоїть у перших рядах захисту Незалежності, суверенітету, територіальної цілісності держави у надважкій боротьбі, виборюючи своє право на вільне життя, за демократію, за європейські цінності, і держава має створити ефективні механізми, які сприяли б молоді в отриманні власного житла.

Голова підкомітету з питань національно-патріотичного виховання Василь Мокан зазначив, що в умовах повномасштабного російського вторгнення житлова проблема є однією з найболючіших для молоді нашої країни, її невирішеність була і буде після закінчення війни однією з головних причин міграції української молоді за кордон. Адже більшість молодих сімей не мають змоги отримати доступ на ринок житла без бюджетної підтримки.

Головним завданням слухань є напрацювання нових ефективних механізмів з реалізації програм молодіжного житлового кредитування.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.