Документ передбачає, що сторони мають погоджувати максимально можливі обсяги експорту цукру на основі попереднього балансу попиту і пропозиції в 2023/2024 маркетинговому році.

Граничний обсяг експорту цукру в 2023/2024 маркетинговому році становитиме до 650 тисяч тонн.

А у разі виникнення загроз продовольчій безпеці держави Мінагрополітики в межах законодавства може ініціювати заходи державного регулювання. Задля оперативного реагування Мінагрополітики та «Укрцукор» щомісячно обговорюватимуть поточну ситуацію та визначатимуть обсяги експорту. А у разі ініціювання міністерством заходів щодо зміни режимів зовнішньоекономічної діяльності, запровадження ліцензування та квотування сторони проводитимуть попередні консультації.

Мінагрополітики також сприятиме нарощуванню експортного потенціалу цукру та проведенню переговорів з Європейським Союзом щодо подальшого безмитного та безквотного експорту цукру в країни ЄС.

До речі, на середину листопада, повідомляє прес-служба Мінагрополітики, в Україні зібрано майже 11,1 мільйона тонн цукрових буряків. Середня врожайність — 469,1 ц/га.

Солодкі корені вже викопано на 236,3 тисячі га, на 95% площ.

За прогнозами галузевої асоціації, нинішнього сезону планується виробити 1 мільйон 700 тисяч тонн цукру, тоді як внутрішнє споживання з початку повномасштабного вторгнення скоротилося на 200 тисяч тонн — до 1 мільйона 50 тисяч тонн. Адже чимало наших співгромадян виїхали з країни, частина опинилася на тимчасово окупованій території.

Нині український цукор досить активно експортується до Румунії, Італії, Угорщини, Болгарії, Чехії, Греції та Німеччини.

Підготувала Галина КВІТКА.