В руках активісти тримали плакати з написами «В першу чергу ЗСУ», «Ні — дороги, так — зброя!», «Не ремонти, а дрони», «Життя бійців найдорожче, все інше зачекає», «Нам важливі герої, а не тротуари». Небайдужі переяславці закликають владу зупини всі роботи з благоустрою у місті, а кошти перенаправити для потреб військових. Делегація переяславців і військовиків зустрілася з міським головою Вячеславом Саулком, щоб почути відповіді на низку конкретних питань щодо допомоги ЗСУ, де служить чимало земляків.

«Ви увесь час зазначаєте, що міська рада опікується 137-м батальйоном територіальної оборони, то чому ж хлопці не відчувають цієї опіки? Чому міська влада не дотримується розпорядження Президента про заборону під час війни будь-яких робіт з будівництва? Скільки коштів з місцевого бюджету спрямовано на ЗСУ і чи дійшли вони за призначенням? От на ці три запитання ми хочемо отримати відповіді», — звернулася до міського голови переяславка Галина Дудар.

«Я неодноразово звітував і перед депутатами міської ради, і перед громадою, які кошти спрямовуються на потреби Збройних Сил України. Ця інформація публічна, і ви могли б бачити, які суми коштів за рішенням сесії міської ради були перераховані ЗСУ.

Я не несу персональної відповідальності за виділення коштів. Кошти виділяються винятково на прохання 137-го батальйону. До того ж не безпосередньо їм, а спочатку зараховуються на рахунок військової адміністрації, яка на умовах тендера закуповує необхідне обладнання для вояків. Міська рада не відмовила нікому зі Збройних Сил у коштах. У 2023 році на такі прохання було виділено 8 мільйонів 295 тисяч гривень», — пояснив Вячеслав Саулко.

Учасники акції наголошують, що переяславці не вперше виходять на вулиці міста з плакатами, щоб привернути увагу влади до проблеми військового забезпечення. І наголошують, що країна агресор переводить свою економіку на військові рейки, військові заводи там працюють у три зміни. А у Переяславі, зокрема, гроші вкладаються у бруківку і дороги, а не в оборону держави. Так, 14 листопада виконком Переяславської ради ухвалив рішення про внесення змін до програми благоустрою Переяславської громади на 2022—2024 роки. Йшлося про виділення додаткових коштів на завершення укладання тротуару з бруківки на вул. Шевченка в межах вул. М. Грушевського та вул. Г. Сковороди у Переяславі. Як повідомляє Переяслав.City, начальник відділу капітального будівництва Олександр Вітківський просив збільшити суму попередньо виділеного фінансування ще на майже 330 тис. грн, бо в процесі ремонту тротуару були виконані додаткові роботи.

Військовий ЗСУ Олексій під час зустрічі з міським головою зазначив, що для поховання шести загиблих героїв їхні побратими купували прапори за власні кошти, тоді як для 137-го батальйону виділялося 200 тисяч грн на придбання геральдики.

Вячеслав Саулко пообіцяв зробити відповідні запити щодо витрат коштів, спрямованих із переяславського бюджету. Учасники зустрічі також наголосили, що не підтримують ідею влади закласти Алею Героїв за бюджетні кошти і посадять дерева на честь кожного загиблого власними силами, але вже після Перемоги.

Представники громади створили запит до міського голови, де вимагають припинити витрачати гроші лише для забезпечення життєдіяльності міста; спрямувати всі вивільнені кошти для потреб ЗСУ; звітувати про витрачені кошти кожного поточного місяця.

Фото з відкритих джерел.