Стихійні сміттєзвалища в Карпатах, на берегах річок, у ярах та видолинках лякають місцеве населення й туристів. Попри велику увагу до екології ця проблема на Прикарпатті доволі актуальна. Час від часу на полігонах із твердими побутовими відходами виникають пожежі. Та й навколишні громади неодноразово бунтували проти розширення території таких об’єктів. В області ж досі немає жодного сміттєпереробного заводу.

Тим-то проведення на Івано-Франківщині 10-го Національного форуму «Поводження з відходами в Україні: законодавство, економіка, технології» вкрай актуальне для туристичного краю. Захід об’єднав представників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, провідних експертів з питань екології, представників влади, громад.

Ішлося про раціональні механізми вирішення цих проблем на прикладах європейського досвіду.

«Попри війну відбуваються реформи, що впливають на подальший розвиток держави, — наголосила начальниця ОВА Світлана Онищук. — Зокрема у сфері управління відходами. Йдеться про реалізацію відповідного закону, який передбачає зменшення утворення відходів та наближає наше законодавство до європейського».

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець акцентував так само увагу на вирішенні проблем перероблення та утилізації відходів війни без негативного впливу на довкілля, залученні інвестицій у створення екологічно дружньої галузі та інфраструктури, впровадження природоохоронних ініціатив і проєктів.

Під час форуму підписано Меморандум про співпрацю та партнерство між Міндовкілля, ОВА та Бурштинською, Городенківською, Калуською, Косівською і Надвірнянською ТГ. У цих громадах уже прийнято рішення про виділення земельних ділянок під будівництво об’єктів поводження з відходами.

Документом передбачено спорудження п’яти сміттєпереробних комплексів. На центральному здійснюватиметься компостування, виготовлення палива з твердих побутових відходів, сортування та захоронення сміття. На менших об’єктах передбачено лише сортування та захоронення. Щорічно заводи перероблятимуть понад 450 тисяч тонн відходів.

Також в Івано-Франківську відбулося засідання Комісії сталого використання і охорони басейну річки Дністер, яка є органом міждержавного співробітництва Республіки Молдова та України.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець разом із представниками молдовської делегації та обласних структур обговорили методи планування й управління річковим басейном та інші актуальні питання міжнародного співробітництва в екологічній сфері.

Івано-Франківська область.

На знімку: меморандум підписано.

Фото прес-служби ОВА.