Голова Комітету Верховної Ради з екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко взяв участь у Публічних слуханнях Високорівневої робочої групи з екологічних наслідків війни в Україні «Зелене відновлення України», які відбулися у столиці Бельгії.

На заході обговорили питання глобального впливу війни на довкілля й безпосередньо «зелене відновлення». На зібранні зазначалося, що повномасштабна війна гальмує наше прагнення швидкого зеленого відновлення України. Довкілля не знає кордонів, а циркуляція повітря, води й міграція видів поширюють вплив війни по всьому світу, тому життєво важливо забезпечити ефективне подолання екологічних наслідків війни й одночасно з цим дати старт зеленому відновленню країни.

— Підрив Каховської дамби яскраво показав, що важкі екологічні наслідки також є смертельними та руйнівними для економіки, для життя та здоров’я людей у коротко- та довгостроковому періоді, — зазначив у своєму виступі Олег Бондаренко. — Пошкодження та забруднення родючого чорнозему української землі токсичними речовинами та мінами становить величезну глобальну загрозу, оскільки Україна є житницею для всього світу. 30% території нашої країни забруднено вибухонебезпечними предметами та потребує заходів з розмінування, яке займе десятиліття, а деякі території настільки сильно зруйновані, що їх повне відновлення навряд чи можливе взагалі. Ракетні удари, потужні бомбардування спричинили величезні лісові пожежі — це не лише тисячі гектарів спаленого лісу, а й знищені екосистеми, загибель флори та фауни.

— Наслідки шкоди та токсичного забруднення внаслідок бойових дій є особливо серйозними, враховуючи, що в Україні зосереджено 35 відсотків біорізноманіття Європи, а сотні заповідних територій були або є окуповані, включаючи 23 національні парки, природні і біосферні заповідники, — наголосив голова Комітету Верховної Ради з екологічної політики та природокористування. — Втрата біорізноманіття, спричинена війною, є безпрецедентною, і вчені стверджують, що до шести видів червонокнижних вимерло через війну назавжди, в тому числі спричинивши й глобальне скорочення чисельності на рівні Європи і навіть світу...

Парламентарій також акцентував увагу на викликах, які чекають Україну на шляху Європейського зеленого курсу, та на заходах, які вже впроваджено для досягнення цілей курсу. Наголошено було і на необхідності знаходження балансу між потребами економіки і суспільства та між дотриманням вимог екологічної безпеки та зберіганням довкілля для нащадків задля відновлення країни. Досягти такого балансу можливо тільки через довгострокове планування та скоординовану політику всіх дотичних до відновлення країни органів влади, упевнений український парламентарій.

Вл. інф.