Унікальні операції, цілодобове лікування поранених, які зазнали травм внаслідок дій окупантів, надання їм комплексної реабілітації за індивідуальними програмами — усе це здійснюють у майже десяти медичних закладах Дніпра, який продовжує бути найбільшим хабом з порятунку поранених військових та цивільних.

Так, в одному з медичних закладів Дніпра допомогу від медиків отримує Тарас. Він пішов добровольцем у цьому році, вже в червні потрапив на нуль. У міськраді розповіли, що під час виконання бойового завдання Тарас побачив дрон окупанта. В невеличкий окоп сховав свого побратима, а сам сховався, наскільки зміг. При цьому його ноги були ззовні. Терорист випустив з дрону заряд, від уламків у чоловіка перелом однієї ноги та наскрізна травма другої.

«Це був камікадзе, які вони самі виготовляють і скидають з них уламкові боєприпаси. Після вибуху в мене спрацював інстинкт самозбереження і я трохи проповз на адреналіні на ліктях. Потім перевірив, яка ступінь кровотечі, і вже далі пів шляху до лікаря повз сам. Потім мене евакуювали. У Дніпрі опинився вчора. Поки що роблять діагностичний огляд, необхідні уколи та інше. Моя травма — це ще не найгірше, що могло статися», — каже сам військовий.

За словами лікаря одного з медзакладів міста Юрія, зі схожими пораненнями надходить багато пацієнтів. Найчастіші, коли бійці самі наступають на протипіхотну міну. Але Тарас поранення дістав від уламків снаряда.

«Особливість такого поранення — це ураження не самим вибухом, а тим, що летить від цієї міни. Це уламки, а також бруд, камінці та інші елементи, які можуть бути на тій території, де стався вибух. І все це потрапляє до рани. Нещодавно після такої травми ми видаляли шматки пластику. Тож ці рани завжди забруднені та погано загоюються.

Такі пацієнти тривало лікуються», — зазначив лікар.

Він додає, що нині в них з’явилися періоди, коли можуть надавати ще більше допомоги. Бо, наприклад, цієї ночі не надійшло жодного бійця. І майже немає кульових поранень. І медики дійшли висновку, що тепер потрібно не лише надавати допомогу пораненим, які надійшли до нас з нуля, а й тим, у кого вже поранення загоїлися — це реконструкції чи пересадки.

«Це поранені, які помилково надходять до реабілітаційного відділення. Реабілітологи перенаправляють їх до нас. Це заміни або видалення конструкцій, різні пластики тощо.

Ми знали, що це буде. У нас більшість пацієнтів, які надходять на відновлення. Тож роботи не меншає. Навіть якщо війна завершиться, її буде ще багато», — впевнений Юрій.

Великою мірою одужання бійців залежить від реабілітації, яку також надають у медзакладах міста, працюючи за окремою програмою з кожним пацієнтом.

Так, уже другий курс реабілітації проходить Дмитро, який з початку повномасштабного вторгнення пішов добровольцем. І торік у День Незалежності України був поранений.

«Підловили в полі, і я дістав важке поранення, яке призвело до ампутації ноги. Її намагалися врятувати, але почався сепсис і довелося ампутувати. Кілька місяців тому отримав протез. Нині вчуся ним користуватися. Сам процес реабілітації важкий і болючий. Найскладніше — це перебороти той страх, коли робиш крок і боїшся впасти. Тож щодня двічі на день в мене заняття: перше — без протеза, силові навантаження, а друге — вже з протезом», — ділиться чоловік.

Відділення реабілітації, де він отримує допомогу, створили у 2020 році. Починали з трьох реабілітологів — а нині у колективі майже 30 різних спеціалістів, які допомагають кожному відновлюватися після травм. Тут працює мультидисциплінарна реабілітаційна команда, яка складається з лікарів фізичної реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, логопедів, психологів.

«З пацієнтом працює ціла команда, яка підбирає кожному індивідуальний курс. Працюємо над силою м’язів, об’ємом рухів тощо. Багато пацієнтів з важкими мінно-вибуховими травмами, що мають різний характер. Тож однозначно — кожен пацієнт отримує весь спектр реабілітації на добу», — наголосила завідувачка відділення фізичної та реабілітаційної медицини одного з медичних закладів міста Алла.

Також відділення активно співпрацює з інженерами-протезистами різних підприємств.

Дніпропетровська область.

На знімку: доброволець Дмитро виконує програму реабілітації.

Фото Дніпровської міської ради.