Про це повідомила в соцмережах голова підкомітету з питань вищої освіти парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина.

«Заборгованість з виплати стипендій за 2023 рік становить майже 30 млн грн. Таку інформацію мені надало МОН у відповідь на моє депутатське звернення», — написала вона.

Найбільше завинили студентам у закладах вищої освіти Сумської області — понад 5,5 млн грн. На другому місці — Львівська область (понад 4 млн), на третьому — Вінницька (понад 3 млн грн).

Під час робочої поїздки до Харкова до Юлії Гришиної звернулися студенти щодо заборгованості з виплат стипендій. «Виявилося, що у деяких ЗВО Харківщини відсоток стипендіатів сягає 15% замість 40%, передбачених законодавством. І це в прикордонній до країни-агресора області, де є постійна небезпека й обстріли. Водночас, у деяких інших регіонах, навіть відносно більш безпечних, цей показник може зберігатися на максимальному рівні 40%», — зазначила голова підкомітету. На її думку, це може свідчити про несправделиві й нерівномірні видатки на стипендії для різних регіонів. «Такого бути не повинно», — наголосила народний депутат.

Вона повідомила, що готує друге звернення щодо роз’яснення цих питань, адже відповіді на перше не були вичерпними і не пояснювали деталей поточної ситуації на Харківщині навіть щодо загальної заборгованості.

«Міністерство підтвердило, що в різних регіонах сума заборгованості з виплат стипендій справді різниться, але з чим це пов’язано — не пояснюється», — поінформувала Юлія Гришина. Водночас МОН повідомило, що нині кількість стипендіатів у країні знижена до рівня 35% на I семестр 2023/2024 навчального року.

Міністерство шукає внутрішні резерви, щоб забезпечити виплату стипендій хоча б на мінімальному рівні у всіх областях. Водночас Мінфін наполягає на подальшому скороченні ліміту стипендіатів через фінансові труднощі в державі, пов’язані з війною.

«Я готую повторне депутатське звернення, щоб все ж отримати відповідь на питання — чи відбувається рівний розподіл коштів на стипендії між областями, чи все ж деякі регіони отримують менше. Ми розуміємо, що головний фінансовий фокус держави зараз на обороні... Але підтримка студентів безумовно важлива і вона має надаватися в рівних умовах», — наголосила Юлія Гришина.

Підготувала Анна ЛУКАНСЬКА.