Представники 11 європейських міст і 45 українських громад зібралися, щоб надати партнерству нового змісту.

Привітав учасників форуму народний депутат Віталій Безгін, член Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, який наголосив на взаємодовірі між владою та громадами.

«Наша єдність зшита героїзмом військових і стійкістю центральної та місцевої влад в умовах воєнного стану, — зазначив Віталій Безгін. — Але здається, що за ці півтора року ми трішки заспокоїлись і знову почали чубитися. І це дуже погано. Не може собі дозволяти представник центральної влади пропонувати забрати гроші і повноваження у громад, бо «там усі корупціонери». Так само не може представник місцевої влади говорити про центральну владу лише погане. Ви маєте спрямовувати нас на правильні рішення і вказувати на наші помилки. Приміром, громади вимагали від нас дати можливість залучати запозичення, і завдяки змінам до Бюджетного кодексу вони з наступного року зможуть це робити. Розумію, що будь-яке наше рішення не буде належним чином виконуватися, поки його не сприймуть і не реалізують у громадах. Тому нам вкрай потрібно зберігати мудрість та співпрацювати заради спільної Перемоги».

Керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові В’ячеслав Негода акцентував увагу на тому, що громади залишаються основою, яка дає змогу тримати удар і допомагати Збройним Силам вибивати ворога з наших територій.

Місцевому самоврядуванню немає альтернативи ні в мирний, ні у воєнний час. Ніхто краще не дбатиме про людей, ніж виборна влада на місцях. Держава має надати громадам більше можливостей для розвитку, натомість органи місцевого самоврядування повинні активніше шукати додаткові ресурси.

«Державний бюджет і вся соціальна сфера залежать під час війни від допомоги ззовні, від міжнародних партнерів, наших друзів. Тож маємо розраховувати на власні сили, дбати про розвиток економіки у громадах, підтримувати бізнес на своїх територіях, прагнути й вимагати від держави можливості адмініструвати місцеві податки і збори», — сказав В’ячеслав Негода.

Під час виступу начальник ОВА Максим Козицький зосередився на успішному досвіді місцевого самоврядування області. Приміром, 18 громад уперше в Україні затвердили Стратегію розвитку Львівської агломерації на період до 2027 року.

На Форумі місцевого самоврядування презентували Маніфест сталого миру «Світ після нашого миру», який представив старший лейтенант ЗСУ Олександр Ябчанка. Він закликав присутніх за будь-якої нагоди доносити світу, що завершення війни можливе Перемогою України, не припиняти надавати підтримку. Що краще забезпечене військо, то менше несуть втрат Збройні Сили і більше гине ворогів.

«У нас немає іншого виходу, окрім Перемоги. Будь-який інший варіант — поразка, а ми бачили, що це таке, на прикладі окупованих територій. Тож головне — збільшувати підтримку армії, — сказав очільник Львова Андрій Садовий, голова Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові. — Потрібні лідери в кожній громаді, щоб пропонували шляхи вирішення проблем. Під натиском об’єднання чи асоціації громад не встоїть жоден міністр, жоден народний депутат.

Громади, які хочуть адмініструвати місцеві податки і збори, мають вимагати у держави ці повноваження, громади, які хочуть залучати іноземні інвестиції, повинні мати міжнародних партнерів, учитися працювати з інвестиційними банками».

Захід відбувся за фінансової підтримки уряду Німеччини в межах проектів міжнародної співпраці «Фінансування досліджень та експертизи» та «Інтегрований розвиток міст в Україні II», які виконує німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Львівська область.

На знімку: під час форуму.

Фото прес-служби Львівської міськради.