Але працівники Кам’янець-Подільського комунального підприємства «Міськтепловоденергія» звернулися до мешканців міста з проханням набратися терпіння і дочекатися, доки ліквідують усі проблеми, пов’язані з початком зимового сезону. Комунальники зізнаються, що приводів для нарікань споживачів справді не бракує. Однак запевняють: жодне звернення, дзвінок чи коментар не залишаться без уваги. Проблеми розв’яжуть у порядку черги настільки швидко, наскільки це можливо технічно та фізично.

На підприємстві зазначають, що стримувальних чинників, обставин і причин, які впливають на запуск опалення цьогоріч, вистачає. Це і несанкціоноване втручання в роботу системи, і зношеність більшості мереж, і відсутність власників житла, і закриті лічильники. Кожен із перелічених моментів може призвести до того, що в окремі квартири, під’їзди чи навіть будинки досі не вдалося подати тепло. Та основною причиною таких затримок називають нестачу робочих рук.

Хоча комунальне підприємство і належить до критичної інфраструктури, проте його не обходять осторонь труднощі, викликані широкомасштабним вторгненням агресора. Чимало його працівників уже долучилися до захисту Батьківщини від ворожого нападу.

Традиційно більшість фахівців КП «Міськтепловоденергія» та ДП «Тепловода» — чоловіки. Ще минулого опалювального сезону чимало з них обслуговували міські мережі водо- і теплопостачання. А тепер вони воюють на фронті, захищають спокій кам’янчан та всіх українців у тилу.

Колектив тепловиків стає дедалі меншим. Оперативно замінити на робочих місцях усіх, хто змушений був одягнути військову форму, вкрай складно. Тож не дивно, що темпи виконання багатьох ремонтних робіт стали помітно повільнішими. Якщо на виконання різних завдань раніше йшов один день, то тепер на це доводиться витрачати кілька днів.

З початком опалювального сезону навантаження зросло ще більше. І хоч комунальники продовжують працювати до пізньої ночі, проте в диспетчерській службі підприємства залишаються невиконані заявки, отримані протягом робочого дня. Адже, як стверджують тепловики, аварії не дають відстрочки, а 60-річні мережі не завжди можуть упоратися з навантаженням, тож різних непередбачуваних ситуацій вистачає.

«Сподіваємось, що всі ці обставини не байдужі й нашим споживачам. 

І запевняємо, що працівники підприємства докладають усіх можливих 
зусиль, аби кам’янчани мали у своїх помешканнях комфорт і тепло попри всю складність ситуації, — написали у своєму зверненні до містян тепло-енергетики. — Всі ми — в непростих реаліях, бо війна триває, і жити й працювати важко всім».

Вони також просять не шукати винних, якщо заявка не була виконана швидко. Натомість запевняють, що кожне звернення зафіксовано і не залишиться без уваги. Тепло обов’язково буде в кожному домі. Але скаргами та бурхливими емоціями батарей не зігріти. Тому й закликають кам’янчан набратися трохи терпіння і дочекатися приходу майстрів. Їх на підприємстві залишається дедалі менше, тому важливо підтримати кожного, хто докладає чимало зусиль, аби в помешканнях попри все було тепло та світло.

Хмельницька область.

Фото КП «Міськтепловоденергія».