Зокрема, вони повідомляють, що під час виступу міністра закордонних справ країни-агресора сергія лаврова його колеги почали виходити із зали. Вони не захотіли зайвий раз чути старі російські наративи, що їх укотре повторював лавров. Він завів вже заїжджену платівку про те, що ОБСЄ перебуває «у жалюгідному стані та без будь-яких перспектив», що «західна політична еліта почала використовувати ОБСЄ на користь НАТО», що «саме

Захід винний у розпалюванні конфліктів у Грузії і Україні» та інші дурниці.

Спеціальний кореспондент болгарської інформаційної агенції БГНЕС повідомляє зі Скоп’є, що лавров після того, як зачитав свій текст, просто вибіг з місця проведення засідання, аби не зустрічатися із журналістами та не відповідати на незручні запитання. 

Агенція також зазначила, що віце-прем’єр і міністр закордонних справ Болгарії Марія Габріель покинула Скоп’є ще напередодні відкриття засідання ОБСЄ, щоб не бути присутньою у залі, де перебував кривавий дипломат путіна. 

Постійний представник Болгарії при ООН, ОБСЄ та міжнародних організаціях у Відні Емілія Кралєва, яка замість неї очолила болгарську делегацію, заявила: «Наша підтримка України залишається непохитною і триватиме через усі доступні механізми та інструменти ОБСЄ. Болгарія глибоко стурбована ескалацією російської військової активності у Чорноморському регіоні».

Міністр закордонних справ Німеччини Аналена Бербок у своєму виступі заявила, що співробітництво в рамках ОБСЄ необхідно й надалі зміцнювати, всупереч діям росії, яка за останні півтора року ставила величезні перешкоди на шляху роботи ОБСЄ. 

Представники США, Великої Британії та Нідерландів також висловили підтримку своїми країнами суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Вони наполягали на тому, щоб рф вивела свої війська з території нашої держави негайно та беззастережно.

Лише міністри закордонних справ Угорщини та Сербії утрималися від критики дій кремля, щоб не зіпсувати й не загострювати свої відносини з росією.

Румунський телеканал Digi 24 TV у короткому сюжеті зі Скоп’є повідомив, що міністр закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску залишила засідання ОБСЄ на знак протесту проти присутності там лаврова. Вона наголосила, що це не завадить Румунії підтримати «чіткий політичний сигнал» країні-агресору, який мають відправити лідери ЄС, взявши на себе зобов’язання і надалі підтримувати Україну у війні з рф. Як і приєднатися до політичної згоди щодо створення фінансового інструменту для оборонної допомоги Україні в рамках Європейського фонду.