Участь у ньому взяли представники українських та міжнародних благодійних організацій, керівники органів місцевого самоврядування Хмельницької, Івано-Франківської та Харківської областей. Долучилися до роботи і профільні підрозділи Хмельницької обласної військової адміністрації.

— В умовах російської агресії вкрай важливо тримати руку на пульсі подій, що відбуваються в житті дітей, багатодітних сімей та тих, хто опинився в скрутних життєвих обставинах. Сьогодні чимало людей потерпають від війни, але серед них є ті, хто потребує більш уважного ставлення до себе. Тому завдання влади на місцях — підтримати їх, надати ментальну та матеріальну допомогу. А ще — інструменти розвитку, можливості вільно навчатися та розвиватися, — сказав, відкриваючи круглий стіл, заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв.

Він також розповів про проєкт ОВА «Велика родина», який реалізується в області. Його завдання — допомогти забезпечити багатодітні родини внутрішньо переміщених осіб постійним житлом.

А ще, за словами посадовця, перед різними профільними підрозділами ОВА постає нове завдання — повернення українців із-за кордону. Першочергову роль у цьому має відіграти забезпечення належних умов для якісного життя на території Хмельниччини, включаючи прихисток, поліпшені можливості для відкриття власної справи, професійного навчання тощо.

Не менш важливі завдання ставить перед собою і проєкт «Родина і громада: адаптація — інтеграція — розвиток», який реалізовують у трьох областях, зокрема і на Хмельниччині. За словами директора міжнародної благодійної організації «Партнерство» Кожній Дитині» Василини Дибайло, проєкт повинен допомогти у забезпеченні захисту та психосоціальних потреб дітей, підлітків, сімей альтернативного догляду та вразливих груп, які постраждали від війни.

На Хмельниччині побували донори та партнери проєкту, з-поміж яких представники Plan International та Disasters Emergency Committee з Великої Британії, щоб оцінити досягнуті результати, виклики і можливості.
Першопрохідцями його реалізації в області стали Городоцька, Дунаєвецька, Меджибізька, Новодунаєвецька та Чемеровецька громади. В них працюють 16 спеціалістів, які надають різні послуги. Тільки протягом півріччя кількість таких послуг перевищила 4,5 тисячі.

У межах проєкту «Родина і громада: адаптація — інтеграція — розвиток» створюються належні умови для дитячих будинків сімейного типу, опікунів та прийомних сімей. Уже вдалося замінити вікна, санвузли, системи очистки води, закупити нові меблі, побутову техніку на 1,3 млн грн. Окрім того, було надано компенсацію орендної плати за житло п’яти опікунським та одній патронатній сім’ї.

Оцінивши зроблене, учасники круглого столу висловили готовність і надалі працювати задля повноцінного, безпечного та комфортного життя краян.

Фото Хмельницької ОВА.