До обговорення актуальних питань долучилися керівники ОВА, обласної та міської ради, представники органів місцевого самоврядування, голови територіальних громад області, експерти. Онлайн до засідання також доєдналися представники центральних органів виконавчої влади, очільники міністерств.

— Маємо унікальну можливість отримати зворотній зв’язок, знайти відповіді на виклики, які щодня ставить перед нами реальність, скоординувати наші спільні дії, надати потужний імпульс для подальшого розвитку Хмельниччини. Завдяки ініціативі Президента Володимира Зеленського створено дієвий механізм у вигляді Конгресу для налагодження ефективної комунікації, — зазначив на початку засідання перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін.

Учасникам для обговорення були представлені надзвичайно важливі для територіальних громад області питання щодо функціонування та розвитку економіки, захисту інфраструктури, безпеки та дотримання високих стандартів надання освітніх послуг в умовах війни тощо.

— Особливої уваги потребують проблеми соціального захисту. Підтримка в цей непростий час потрібна практично всім, але особливо гостро стоять питання, пов’язані з поверненням до цивільного життя наших воїнів, їх реабілітації, насамперед психологічної та медичної. Організація та надання якісної, доступної та безоплатної реабілітаційної допомоги визнана пріоритетом держави. І це завдання має бути на особливому контролі органів влади на місцях. Ми всі разом маємо допомогти поверненню до цивільного життя всіх, хто ще вчора стояв на захисті нашої країни, — продовжив Сергій Тюрін.

Ще один важливий блок питань, який було розглянуто, стосувався організації безпечного якісного освітнього середовища в умовах режиму воєнного стану. З початком повномасштабного вторгнення перед громадами постали серйозні виклики щодо безпеки та якості навчального процесу, а також здорового харчування школярів. Тож тільки консолідація спільних зусиль для реалізації державної освітянської політики допоможе подолати всі воєнні виклики.

Голови територіальних громад області мали можливість розповісти про те, як справляються з ними, як впроваджують окремі проєкти. Вони також поділилися своїм баченням щодо вирішення життєво важливих для нашого регіону питань.

Хмельницька область.

Фото надано автором.