До Дня Незалежності України Освітній центр Верховної Ради України презентував спеціальну збірку історій від юних українців у межах Всеукраїнської акції єдності «Разом до Перемоги».

Аби про маленьких лицарів нації дізналося якомога більше людей, «Голос України» разом з Освітнім центром Верховної Ради України започаткував на сторінках газети рубрику «Незламні діти».

У дописах збережено стиль і правопис оригіналу. А також представлено малюнки, створені в межах всеукраїнського флешмобу «Діти України за мир».

До дев’яти років я лише чув від прабабусі слово «війна». Слухав її розповіді про цей час, про те, як вона, маленька дівчинка, разом із мамою та сестричкою виживала у нелегких умовах. Але не думав, що коли мені виповниться дев’ять років, то наступного дня в моїй країні розпочнеться жах. Згадую цей день... Він був зовсім незвичним для мене. Батьки ввесь час переглядали новини, прислухалися до звуків, мама плакала, хоча й намагалася не показувати мені цього. Я не розумів, чому не йду до школи, чому на дворі бути самому небезпечно.
Та згодом навколо все почало змінюватися, все більше було тривожної інформації по телебаченню, лунала сирена, яка мене дуже лякала. Для кожного війна має своє значення, вона викликає дивні емоції та думки. Для мене це щось чорне, сумне та страшне. Тож я вирішив, що маю докласти зусиль, аби було більше світла і нарешті прийшов мир у мій край. Здавалося, що ж може зробити маленький хлопчик? Та незалежно від віку, ми всі можемо обрати свій шлях, яким будемо рухатися. Я обрав свій. Навчатися на високому рівні, робити добрі справи, допомагати рідним, а вони тим самим допомагатимуть нашим військовим.
Мій фронт зараз — це здобування знань, які я зможу застосувати у майбутньому. А найголовніше, що все, чого я навчуся, все, що запам’ятаю, я зможу використовувати на благо своєї держави. Якби мене зараз запитали, про що я мрію, то відповідь була б зовсім не такою, як до війни. «Мрію про мир! Хочу, щоб усі були щасливі!» — прокидаючись, шепчу мамі на вушко.

Сергій Прокоф’єв, 9 років. 

Комунальний заклад «Ліцей № 6 Покровської міської ради Дніпропетровської області», м. Покров.