Ці тези стали лейтмотивом круглого столу на тему «Дієвість реалізації повноважень та перспективи діяльності агенцій регіонального розвитку». У Хмельницькому його організував та провів Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Захід відбувся за сприяння та підтримки Швейцарсько-українського проекту «Згуртованість та регіональний розвиток України».

У ньому взяли участь народні депутати України, керівники обласної ради та військової адміністрації, експерти, представники органів місцевого самоврядування Вінницької, Сумської, Тернопільської та Хмельницької областей, представники громадськості та міжнародних інституцій. Модератором заходу виступив народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Основною темою обговорення стала діяльність агенцій регіонального розвитку. Вітаючи учасників заходу, очільник Хмельницької ОВА Сергій Тюрін зазначив, що створення Агенції регіонального розвитку в області дало можливість застосувати додаткові механізми щодо реалізації проектів місцевого значення, залучення грантових коштів, консультування громад. 

Учасники зібрання також обговорили шляхи вдосконалення діяльності агенцій у межах процесу вступу до ЄС. Голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк подякувала партнерам проекту «Згуртованість та регіональний розвиток України» за співпрацю та висловила переконання, що напрацьовані пропозиції щодо удосконалення роботи агенцій ляжуть в основу подальшої їх ефективної діяльності. 

Думками щодо того, як далі мають розвиватись та фінансуватись агенції, поділилася народний депутат, заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Олена Копанчук:

— Як депутат-мажоритарник розумію, що варто було б фінансово підтримувати різні громадські організації та агенції. Однак як член бюджетного комітету усвідомлюю, що сьогодні в державі є інші пріоритети — це насамперед військові, їх потреби. Але думаю, що ми обов’язково дочекаємось Перемоги і того часу, коли обстоюватимемо статті бюджету, спрямовані на підтримку подібних агенцій. 

Участь у дискусії взяв і народний депутат, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Аліксійчук:

— Приємно, що в регіонах ми говоримо саме про перспективи регіональної політики. Це не може не радувати. Але важливо, щоб водночас була й централізована координація, супровід громад при реалізації проектів та програм ЄС. Місцеві стратегії мають бути узгодженими з державною стратегією.

Народний депутат зупинився на запропонованому комітетом законопроекті, який передбачає синхронізацію та адаптацією норм українського законодавства з європейським. 

Учасники круглого столу значну увагу приділили обговоренню ролі агенцій регіонального розвитку в реалізації державної регіональної політики, а також шляхів вдосконалення їх діяльності в процесі вступу до ЄС.

Про європейський досвід, історію створення та функціонування агенцій розповіли директорка Агенції розвитку Східних Нідерландів Каролін Де Брюїн і директор представництва Північно-Східного регіону Румунії в Брюсселі та агентства розвитку Богдан Челаріу.

Підсумовуючи роботу круглого столу, народний депутат, член Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Дмитро Микиша сказав:

— Ми не тільки почули, що роблять АРР тепер, але й спробували побачити, якими будуть їхні наступні кроки, як, у співпраці з ким вони діятимуть. З одного боку, агенції мають тісно співпрацювати з громадами, бо регіональний розвиток неможливий без їх участі. З іншого, повинен бути координатор дій на національному рівні. У кінцевому підсумку агенції мають допомогти нам створити ту державу, яку ми хочемо мати.

Хмельницький.