Про це заявив Президент Володимир Зеленський, звертаючись до учасників саміту «Групи семи» (на знімку).

«Нормальне судноплавство відновлюється, і з кожним новим вантажем із наших портів виграє і глобальна продовольча безпека. Вже майже 7,5 млн тонн вантажів перевезено новим експортним коридором, який ми запустили, вигнавши російський флот», — зазначив Володимир Зеленський.

Крім того, за словами глави держави, цієї зими «ми маємо шанс виграти битву за енергетику». «Ми посилюємо ППО, зокрема з вашою підтримкою, і якщо продовжимо це робити, якщо вистоїмо цієї зими енергетично, російський терор зазнає одного з найбільших програшів, — підкреслив Президент України. — Сильна ППО та сильна енергетика — це можливість нашим містам жити, нашій економіці працювати й нашим людям повертатись.

І економічне зростання в Україні — один із найвагоміших результатів року. Посильмо його».

Також у зверненні він нагадав, що путін збирається зімітувати обрання на новий президентський термін, і, щоб угамувати зростання невдоволення росіян результатами війни, він значно збільшив тиск на фронті. «Втім, наші воїни витримують удари — путін не виграв жодної операції за цей рік. Ми зберігаємо важливі плацдарми на кількох напрямках фронту й готуємося до наступних кроків, і далекобійні засоби в цьому допомагають і дуже допоможуть.

Маємо реалістичну стратегію дій, і саме наші українські зусилля — з вашою підтримкою — здатні забезпечити Україні успіх на землі», — розповів Президент.

У зверненні він також наголосив на необхідності консолідувати зусилля. «росія сподівається лише на одне — що наступного року консолідація світу зруйнується. росія вірить, що Америка і Європа проявлять слабкість і не збережуть підтримку України на належному рівні. путін вірить, що вільний світ не дотисне повне виконання своїх же санкцій. російська еліта іронізує над сумнівами світу про використання заморожених російських активів заради компенсації шкоди від російської ж агресії», — застеріг В. Зеленський, закликавши до об’єднання зусиль.

За підсумками саміту стало відомо, що Японія надасть додаткову допомогу Україні обсягом один мільярд доларів, а також готова збільшити загальну суму підтримки до 4,5 мільярда.

Фото з сайту president.gov.ua