Народний депутат України Ігор Гузь (ліворуч) та голова Волинської облради Григорій Недопад  уважно слухали виступи промовців на врочистій академії. Їхні зауваження і пропозиції врахують у подальшій роботі.

Нововолинськ наймолодше місто області. Воно виникло на початку 1950-х років у зв’язку з будівництвом шахт нового тоді ще Львівсько-Волинського вугільного басейну на землях сіл Дорогиничі, Низкиничі, Будятичі, Русовичі та Бискупичі Малі.

Будівництво шахт, житлових масивів потребувало кваліфікованих робітничих кадрів. У 1953 році у тоді ще робітничому селищі Нововолинське, так тоді воно ще називалося (статус міста Нововолинськ отримав у жовтні 1957 року), почала діяти гірничопромислова школа. Саме з неї і починається відлік історії сучасного Центру професійно-технічної освіти. За ці сім десятиліть заклад не раз реформувався, розширював перелік професій кадрів, які він готував не лише для міста і області, а й інших регіонів країни. Коли в перші роки існування профтехосвіта міста готувала переважно кадри для шахт Нововолинська і Червонограда, то сьогодні — для легкої і харчової промисловості, сфери обслуговування, будівельної галузі, автомобільного транспорту та електротехнічного виробництва. Нині професійну освіту тут здобувають пів тисячі юнаків і дівчат. За весь час існування в стінах центру здобули робітничі професії понад 70 тисяч осіб.

З 2002 року навчальний заклад очолює досвідчений педагог і менеджер профтехосвіти Валентина Приступа. Під її керівництвом заклад постійно оновлює свою матеріально-технічну базу, осучаснює, наближаючи до потреб виробництва, навчальні програми.

Лише за чотири останні роки тут створено сучасні навчально-практичні центри в сферах громадського харчування, побутового обслуговування, швейного виробництва та автомобільного транспорту і електротехнічного виробництва.

— Наш навчальний заклад може пишатися своїми освітніми традиціями. Серед наших досягнень: перемога у Всеукраїнському конкурсі якості товарів, робіт та послуг «100 кращих товарів України», першість на міжнародних виставках «Інноватика в сучасній освіті» та «Сучасні заклади освіти». Ми пишаємося членством в Асоціації кулінарів України. На основі наших здобутків ми творимо нову історію закладу, а також виконуємо не менш важливу сьогодні місію, займаючись волонтерством та опікунством над внутрішньо переміщеними особами, — доповіла поважному товариству, яке зібралося у залі, Валентина Приступа.

Народний депутат України Ігор Гузь, звертаючись до присутніх на врочистій академії з нагоди 70-річчя центру, зокрема, сказав:

— Щиро поважаю роботу дирекції та колективу закладу, яким вдається результативно працювати не тільки над організацією освітнього процесу, а й модернізувати базу закладу, вдало об’єднуючи зусилля різних гілок влади.

Дякую за плідну співпрацю, адже з командою також долучався до процесу пошуків коштів та сприяв виділенню грошей з державного бюджету в 2021 році.

А в квітні вдалося втілити спільний з керівництвом ЦПТО, обласною та міською владою проєкт, націлений на підвищення якості освіти та розвиток молоді.

Створено лабораторію з навчально-практичного та сервісного обслуговування для навчання професій «кухар» та «пекар». Дуже важливо, що є такі мудрі і наполегливі керівники, як Валентина Приступа, та заклади, подібні вашому, які борються за якісну освіту молодого покоління. Вітаю дирекцію, викладачів та студентів з 70-річчям закладу.

— На минулій сесії Волинська обласна рада прийняла Нововолинський ЦПТО з державної до обласної комунальної власності. Переконаний, що відтепер ми будемо спільно із досвідченим та активним керівником закладу працювати над його розбудовою та вдосконаленням, — зазначив присутній на врочистостях голова Волинської обласної ради Григорій Недопад. Він нагородив колектив центру цінним подарунком та вручив його директору Валентині Приступі Подяку голови обласної ради за багаторічну сумлінну працю. Відзнаки очільника обласної представницької влади також отримали деякі працівники цього авторитетного в регіоні освітнього закладу. Хочеться, щоб він і надалі залишався одним із флагманів у справі підготовки висококваліфікованих робітничих кадрів.


Директор  центру Валентина Приступа (в центрі) зуміла згуртувати колектив колег-однодумців.

Фото з сайту Волинської обласної ради.