У міністерстві сформували міжвідомчу робочу групу, яку очолив перший заступник міністра Тарас Висоцький. Участь у першому її засіданні взяли народний депутат України Артем Чорноморов (на знімку), представники

Мінінфраструктури, Мінекономіки, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, НБУ, аграрних асоціацій. Ішлося про держпідтримку агропідприємств на деокупованих територіях задля відновлення їхньої діяльності, а також підготовки до весняної посівної. Крім того, учасники порушили тему допомоги господарствам, виробництво яких перебуває у зоні активних бойових дій або релоковане на підконтрольну територію України, передає прес-служба Мінагрополітики.

Тарас Висоцький нагадав, що пільгове кредитування за програмою «5-7-9» передбачено і для підприємств із деокупованих територій. Він наголосив, що відповідні правила гри діятимуть і в 2024 році. У держбюджеті на це закладено компенсацію в розмірі 18 млрд грн. Згідно з програмою, господарства з деокупованих територій можуть отримати кредит під 1—3 % річних.

Також на порядок денний винесли питання компенсацій підприємцям, виробництво яких зруйновано внаслідок збройної агресії рф.

Результатами наради на першому етапі стало окреслення основних проблемних питань українських аграріїв із деокупованих територій та визначення пріоритетних напрямків допомоги.

На ще одному засіданні у міністерстві обговорили, як сприятимуть господарствам Херсонщини. До розмови запросили також і сільгоспвиробників іще недавно загарбаних агресорами, а тепер визволених земель.

У нараді взяли участь народний депутат України Сергій Козир (на знімку), представники державних банків, податкової служби, ДСНС, Міноборони.

Тут також ішлося про надання аграріям кредитів, відшкодування підприємствам знищеного майна та гуманітарне розмінування сільгоспугідь, аби господарства могли максимально швидко відновити свою роботу.

Підготувала Галина КВІТКА.