Ці хрести незабаром увінчають бані собору часів Давньоруської держави, збудованого князями Володимиром Великим і Ярославом Мудрим у 1011-1018 роках.

Як повідомляють у Національному заповіднику «Софія Київська», хрести демонтували днями. Востаннє вони реставрувалися півстоліття тому — ті, що вивищувалися навколо центрального хреста — у 1978-1979 роках, центральний хрест у — 1967-му.

За висновком експертів вони були у незадовільному стані. Тоді реставратори покрили чорний метал міддю, що не захистило його від корозії. Нещодавно вперше за останні 50 років у заповіднику зробили комплексне обстеження куполів собору і хрестів на них. За його результатами Український державний науково-дослідний та проектний інститут «УкрНДІпроектреставрація» розробив проект «Реставрація покрівлі, конструктивних систем та позолоти куполів Софійського собору».

«Нині за рахунок меценатських коштів виготовлено шість хрестів та заплановано виготовлення центрального хреста — також за рахунок меценатів. Усі відреставровані хрести виготовлені з якісного нержавіючого металу і мають позолоту. Вже до Різдва, яке відзначатимуть 25 грудня, кияни і гості міста зможуть побачити їх на своєму історичному місці — куполах Софії Київської», — зазначають у заповіднику.

Як наголосив митрополит Епіфаній, оновлення собору — потрібна і важлива справа, оскільки Софія Київська є частиною нашої української ідентичності. «Навіть під час випробувань війною ми повинні зберігати цю унікальну давню українську святиню. Адже вона відіграла та продовжує відігравати важливу роль в історії нашої держави і нашої помісної автокефальної Православної церкви України. До того ж незабаром ми будемо відзначати вже п’яту річницю з часу проведення історичного Об’єднавчого Собору в стінах цієї святині», — зазначив Предстоятель ПЦУ.

«Ворог прийшов, щоб привласнити нашу історію, знищити нашу українську ідентичність, бо без нашої історії вони ніколи не відновлять те, чого прагнуть. Але ворог не досягне успіху, тому що ми духовно сильні, ми встояли і будемо до кінця боротися. І ця боротьба неодмінно завершиться нашою великою українською Перемогою, — додав митрополит Епіфаній. — Ми присічемо це зло, відновимо нашу територіальну цілісність і в своїй незалежній державі розбудовуватимемо свою єдину помісну Православну церкву України. Тож нехай Господь допомагає всім нам у цей непростий час боротися, молитися, трудитися і робити все, щоб наша єдина українська держава процвітала, а наша Церква утверджувалася й розбудовувалася».

Спільно з Предстоятелем ПЦУ за Україну й український народ, наше військо помолилися настоятель храму Малої (Теплої) Софії протоієрей Петро Ландвитович, директор Національного заповідника «Софія Київська» Неля Куковальська, меценати і благодійники, чиїм коштом виготовили 100-кілограмові хрести, а також майстри, задіяні в проекті.
Роботи з монтажу освячених нових хрестів проведуть найближчим часом.

Фото прес-служби ПЦУ.