«Цей, без сумніву, історичний документ став першим актом міжнародного характеру, в якому закріплено невід’ємні права кожної людини», — йдеться в повідомленні Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин.

«Ця декларація стала основою для низки міжнародних договорів із прав людини, — зазначає на своїй сторінці у Фейсбуці Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. — Також вона стала основоположним правозахисним документом із закріпленими фундаментальними правами й свободами людини у світі. На жаль, зараз росія демонструє світові повну зневагу до прав, свобод і, зрештою, — до цінності людського життя.

Розв’язавши криваву й неспровоковану війну, розпочавши збройну агресію проти України, вбиваючи мирних людей, депортуючи маленьких дітей, руйнуючи українську інфраструктуру та житлові будинки — рф повністю зруйнувала систему світового порядку і прагне нав’язати правила тиранії світові, — зазначає Голова Верховної Ради. — І тому відповідь світу має бути однозначною та рішучою. Засуджень мало, аби ухвалена 75 років тому декларація з прав людини стала справжнім дієвим інструментом захисту».

«Українська історія, на жаль, знає, що таке порушення прав людини. І бачимо це в ХХІ сторіччі — Буча, Ірпінь, Гостомель, Маріуполь, — зазначив на своїй сторінці у Фейсбуці Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко в дописі, присвяченому 75-літтю ухвалення Загальної декларації прав людини. — Це буде довгий перелік українських міст, де наші громадяни зазнали тортур, знущання та вулиці наповнювалися кров’ю — мирних та невинних жителів, у яких мало бути ще дуже багато днів життя, але кати та злочинці забрали їх у них. Це біль для всього народу.

Ми маємо бути непохитними в боротьбі за справедливість, гідність та права людини! Тисячі вбитих, тисячі зруйнованих об’єктів інфраструктури, житла.

Двадцять тисяч депортованих дітей. Винищена соціально-побутова інфраструктура, лікарні, школи, музеї, культурні споруди... Все, що робиться зараз в Україні rосійською fедерацією — найбільше порушення прав людини, яке ми могли б спостерігати за останній час. Маємо боротися за справедливість. Запобігати злочинам проти людства. Всі разом працювати, щоб у світі всі могли жити в безпеці та повазі!» — зазначив посадовець.

«Ми є свідками того, як рф порушує всі міжнародні конвенції, міжнародне право. Вже довгий час рф не йде на обмін військовополонених, цивільних заручників, примусово вивозить, викрадає українських дітей! Хто поверне депортованих дітей?!» — на це важке запитання спробувала відповісти в своєму дописі, присвяченому 75-річчю ухвалення Загальної декларації прав людини, Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

На своїй сторінці у Фейсбуці вона повідомила: «На заміну ООН нам потрібне створення політичної коаліції країн світу, які своєю геополітичною вагою, сумарною долею у світовій економіці, консолідацією допоможуть повернути українських дітей».

«Незважаючи на складні обставини, в яких зараз перебуває країна, парламент постійно працює над удосконаленням законодавства, яке повинне забезпечити громадянам належну реалізацію всіх прав і свобод, закріплених у

Загальній декларації прав людини. Водночас робота щодо захисту невід’ємних прав і свобод людини повинна проводитись у всіх сферах суспільного життя. Зараз, як ніколи, маємо згуртуватися для досягнення спільної мети — захисту прав людини та створення сприятливих і безпечних умов життя в нашій рідній Україні!» — упевнені українські парламентарії, узагальнену думку яких висловив Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин.