Серед них є кілька пряжок, що належали військовим Пруссії та нацистської Німеччини. Цікаво, що всі вони містять напис: «GOTT MIT UNS». До музею надійшли також пряжки військових австрійської та австро-угорської армії. На деяких з них зображений герб Австрії, а на інших — Угорщини.

Як повідомляють у музеї, ці артефакти були вилучені працівниками Львівської і Волинської митниць при спробі незаконного переміщення їх через кордон.

«Банкноти та ваучери, які були передані до музею, вважаються надзвичайно рідкісними, — наголошують у закладі, — адже їх було надруковано дуже обмежену кількість, а до наших днів збереглися одиниці. Особливу цікавість викликають обігові бони 1944 р., які використовувались у Німеччині, а саме на території американської та британської окупаційних зон контролю. Квитки державної лотереї Німеччини також є рідкісними артефактами. Попри доволі великий тираж у 500 тис. одиниць їх уціліла надзвичайно мала кількість».

До музею надішли два такі квитки. Вони були випущені 1925 р. для лотереї на підтримку інвалідів Першої світової війни.

Працівники закладу дякують Державній митній службі України за багаторічну співпрацю й неоціненну допомогу в збереженні культурної спадщини. Після опрацювання нових експонатів артефакти покажуть на виставці.

А поки що музей запрошує відвідати унікальну виставку збитих ворожих БПЛА «Загроза з неба». «Уже понад рік тисячу разів розповідаю про збиті іранські «шахеди», але вперше доторкнувся до них лише нещодавно. Нічогенька така махіна той Shahed-136! І це навіть не весь — бракує передньої частини, де і міститься до 40 кілограмів вибухівки. Це, власне, щоб ви розуміли, настільки «шахед» серйозна зброя, не кажучи вже про технологічність виробу. До речі, адміністрація музею запрошує усіх охочих побачити збиті БПЛА та сфотографуватись біля них. Світло там гарне», — зазначив після відвідання виставки речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Фото зі сторінки Національного музею історії України у Другій світовій війні у Фейсбуці.