На цьому наголосила народна депутатка від фракції «Голос» Інна Совсун під час презентації в Києві освітньо-розважального проекту «Колайдер». Його ініціатори, а це Суспільне Мовлення та pedan|burо, реалізували проект за фінансової підтримки Європейського Союзу для того, щоб запропонувати нашим юним громадянам розважальний і пізнавальний контент на улюблених соціальних платформах — у YouTube, TikTok та Instagram. Вони кажуть, що «вступають у діалог з найвимогливішою аудиторією» і розраховують, що вже в найближчому майбутньому підписники «Колайдера» самі стануть кореспондентами, блогерами й амбасадорами українського контенту.

Це перший проект Суспільного для підліткової аудиторії на платформах YouTube і TikTok. Його описують так: «Креативний концепт втілює ідею зухвалої школи майбутнього, де могли б викладати Залізна Людина, Донателло, Айнштайн та інші ікони попкультури. Це також альтернативна пропозиція токсичному російському контенту в легкому і зрозумілому жанрі едьютейнменту».

Народна депутатка Інна Совсун завітала на презентацію зі своїм 11-річним сином Мартином.

«Насправді, немає значення, чи сподобався проект мені, — каже вона. — Платформу створено для аудиторії віком 8—13 років. І було важливо подивитися, чи зайде контент моєму синові. Не всі презентації дитині подобаються. Але тут, тільки-но все почалося, він одразу: «Мам, там Alyona Alyona, там Трансформери»! Запитав, чи я вже підписалася на YouTube. Спостерігала, чи цікаве йому відео. Якщо це зайшло 11-річному хлопчикові, то для цільової аудиторії це те, що треба».

Спілкування з командою Суспільного Мовлення розпочалося з того, що на одній з презентацій Інна Совсун звернулася не стільки як народна депутатка, а швидше як мама зі своєю тривогою про відсутність якісного контенту для дітей. «Це реально катастрофа, — акцентує Інна Совсун. — Я й досі шукаю кому б запропонувати ідею створення студії новин для дітей. Тому що бачу, як важко знаходити спосіб пояснити дитині, що відбувається». На

Суспільному сказали, що працюють над таким проектом і пообіцяли запросити на презентацію. Йшлося саме про презентацію «Колайдера». В інтерв’ю для «Голосу України» Інна Совсун звернула увагу на те, що на широкий загал цей проект представили саме в період, коли в українському молодіжному просторі масово поширюється перегляд популярного російського серіалу. «Мої помічниці є молодшими за мене й мають ще молодших братів, — розповіла народна депутатка. — Вони в паніці через те, наскільки українські підлітки в розпал війни «підсіли» на російський серіал про кримінал». Лякає й насторожує одночасно й те, що молодь, вочевидь, не розуміє проблеми в тому, що дивиться російський контент, і те, що дітей притягує світ кримінальних розбірок і насильства, каже вона. «Мені здається, що ми недооцінюємо наскільки це серйозно, що це не жарти, — акцентує народна обраниця. — Це те, як «рускій мір» просочується і проникатиме далі в голови наших дітей, допоки ми не запропонуємо альтернативу. І ця альтернатива може бути і українською, і англійською мовами».

Відповідаючи на запитання, як на державному рівні можна підтримати поступальний рух розвитку таких проектів, Інна Совсун висловила переконання, що розпочати треба із призначення міністра культури та інформаційної політики. За словами народної депутатки, всі добре розуміють, чому в пріоритеті нині є витрати на армію та оборону. Але можна намагатися шукати кошти на такі молодіжні проекти в міжнародних донорів. Саме таким шляхом і пішов «Колайдер».

На думку народної обраниці, такі проекти можуть стати у великій пригоді вчителям. Адже маємо кричущі показники за Міжнародною програмою з оцінювання освітніх досягнень учнів (PISA). «Вони показали хоч і очікуваний, але катастрофічний провал, — каже Інна Совсун. — Ми його зафіксували, і це має слугувати поштовхом для того, щоб переосмислити, як ми навчаємо дітей у школі». Політик не тішить себе ілюзіями, що такими проектами, як «Колайдер», можна розв’язати всі проблеми в школі, але їх теж можна і треба використовувати.

Мартинова бабуся та дідусь — учителі. Просто під час презентації Інна Совсун «кинула» в родинний чат для мобільного спілкування посилання на освітньо-розважальний проект  зі словами: «Звертаю увагу вчителів, щоби показали своїм учням такий канал». А сам хлопчик висловив свої побажання до майбутніх випусків проекту — побільше інформації про тварин та про міфи різних народів. Мартин захоплюється японською міфологією і вважає, що серед персонажів «Колайдера» цілком могла б з’явитися лисиця Кіцуне — мудрий звір-довгожитель, що володіє магією і може перетворюватися на людину.