Члени Бюро Парламентського Комітету асоціації Україна—ЄС Вадим Галайчук, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Інна Совсун, Вітольд Ващиковський, Віола фон Крамон-Таубадель, Траян Басеску, а також постійний доповідач Європарламенту щодо України Міхаель Галер та співпрезидент Парламентської асамблеї Євронест Андрюс Кубілюс оприлюднили спільну заяву щодо подальшої підтримки України Євросоюзом у контексті неспровокованої та невиправданої війни рф, а також напередодні рішень Європейської Ради 14-го та 15 грудня 2023.

Автори документа посилаються на Гренадську декларацію, згідно з якою розширення Євросоюзу вважається гео-стратегічним внеском у мир, безпеку, стабільність і процвітання Європи. Вони закликають держави-члени ЄС, а також усі залучені сторони поважати та спиратися на попередні одностайні рішення Європейської Ради щодо узгодженої рамки взаємодії з Україною. Оскільки ця рамка базується на підтвердженому статусі України як кандидатки на членство в ЄС і її пройденому шляху до початку переговорів про вступ до Євросоюзу.

Підписанти документа підтвердили відданість перспективі членства України в ЄС. «У зв’язку з цим ми вітаємо Повідомлення Єврокомісії від 8 листопада 2023 року щодо політики розширення ЄС і, зокрема, її рекомендацію Європейській Раді розпочати переговори про вступ з Україною», — вказано у заяві.

Вони також високо оцінили значні зусилля, які Україна продемонструвала для виконання умов, які передбачав статус кандидата на членство в ЄС, та прогрес, досягнутий у процесі ухвалення та послідовного впровадження реформ. Зокрема, зауважили роль Верховної Ради України у досягненні швидкого та суттєвого прогресу щодо ухвалення необхідних чотирьох законопроектів і рекомендацій, визначених у звіті Єврокомісії від 8 листопада. «Ми вітаємо ухвалення важливих змін до трьох законодавчих актів щодо запобігання корупції, а також внесення змін до законодавства про національні меншини з урахуванням рекомендацій Венеційської комісії. Ми також беремо до уваги прогрес щодо законодавства про лобіювання», — йдеться у документі.

Автори спільної заяви закликали інституції ЄС продовжувати підтримувати амбіційну програму реформ в Україні, прозоре та демократичне функціонування її інституцій, їхню спроможність і стійкість. Вони також закликали Європейську Раду 14—15 грудня 2023 року докласти всіх необхідних зусиль, щоб досягти політичної згоди щодо розширення, зокрема щодо можливого відкриття переговорів про вступ до ЄС з Україною та Молдовою: «Ми закликаємо Європейську Комісію швидко розпочати підготовку до відкриття переговорів з Україною, зокрема переговорної рамки, а також аналітичної перевірки acquis (скринінгу)».

Автори заяви привітали пропозицію щодо створення Ukraine Facility, нового фінансового інструмента підтримки України з пакетом допомоги у розмірі 50 мільярдів євро на період 2024—2027 років для задоволення короткострокових і середньострокових потреб у відновленні. Вони закликали ЄС забезпечити продовження фінансування для України з січня 2024 року, досягнувши політичної згоди щодо цього механізму якнайшвидше або ухвалити цільову перехідну програму на перші місяці 2024 року, доки програма Ukraine Facility не запрацює.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.