Метою зустрічі було показати проміжні результати та обговорити нагальні питання. Як зазначила секретар Посольства Королівства Данія Франціска Кіркегор Флюгт, вони пишаються співпрацею з містом-героєм Миколаєвом та сподіваються, що вона триватиме і надалі, адже Майстер-план передбачає роботу з реконструкції міста на роки вперед.

До зустрічі в режимі онлайн підключилась представниця ще однієї інженерно-архітектурної компанії Ана Паес, яка також працює над розробкою Генплану міста. Вона розповіла про роботу, яка наразі була проведена. За словами Ани, над проєктом працює група з 39 осіб, до складу якої входять депутати Миколаївської міськради, представники ПРООН, викладачі вишів та інші експерти. Основні напрями, за якими ведеться робота, — безпека, комфорт, конкурентність, партнерство.

Попередньо за допомогою ПРООН було проведено опитування миколаївців, щоб зрозуміти їхні пріоритети в розвитку міста. Згідно з його результатами визначили, що мешканці прагнуть поліпшення водопостачання, ефективнішого використання природних ресурсів, покращення транспортної системи міста, більшої доступності до зелених зон.

Напрацювання данської компанії представив її технічний директор з економіки та менеджменту Єспер Каруп Педерсен. Він підкреслив важливість співпраці Данії та Миколаєва над Майстер-планом для міста. Адже це спосіб показати миколаївцям, що і міська влада, і міжнародні партнери про них піклуються та готові поділитися своїм досвідом і ресурсами для якнайшвидшої відбудови.

Пан Педерсен наголосив, що документ розрахований до 2050-го, і це не дарма. Нині багато міст у Європі, плануючи свій розвиток, орієнтуються саме на цей рік. Завершення ж роботи данських експертів заплановане на лютий 2024-го.

На зустрічі сторони зосередили увагу на питаннях водопостачання та каналізації у Миколаєві. Щодо поточної ситуації техдиректор компанії зазначив, що проблема очевидна: місто з минулого року не має доступу до питної води. Але подальшу відбудову вони планують на засадах «будувати краще, ніж було до цього». Тобто в планах не просто поновити централізовану подачу питної води, а модернізувати систему загалом.

«Ми хочемо не просто відновити, що було, а зробити краще. Вже минули десятиліття від часу здобуття незалежності Україною, а сектор комунальних послуг постійно недофінансовувався. В результаті система зношувалась і стан справ погіршувався. До 2014-го, до 2022-го були проблеми в мережі водопроводу. Тепер же на тлі війни ситуація погіршилась. Тож попереду чимало роботи», — каже пан Педерсен.

Він наголошує: ця сфера потребує великих інвестицій. У проєктах, пов’язаних із водозабезпеченням та водовідведенням, Миколаєву допомагатимуть експерти з Данії, що мають досвід у такій сфері. Вони пропонують комбінований підхід. Деякі системи, що були зруйновані, поновити. А інші, такі як очисні споруди, побудувати заново.

Паралельно з будівництвом планують готувати спеціалістів, які зможуть якісно обслуговувати та підтримувати в робочому стані ці споруди. Адже річ не завжди тільки в інвестиціях. Важливо правильно та якісно експлуатувати нове обладнання і системи. «Ми хочемо, щоб цей документ, Генеральний план Миколаєва, був зразковим, щоб його могли використовувати інші міста України», — додав техдиректор компанії.

Щодо відновлення водопостачання в Миколаєві експерти на основі досліджень виділили три пріоритети. Першим має бути відновлення резервуару води в Жовтневому водосховищі, що збільшить стійкість міста в питаннях водопостачання. Вартість цього проєкту, за оцінками експертів, становить 52 мільйони євро.

Другий пріоритет — відновлення забору води з Дніпра для наповнення резервуара. Реалізація цього проєкту залежить від питань безпеки та закінчення війни. Вартість робіт оцінюють у 25 мільйонів євро. І третій напрям — це побудова нового забору води з Південного Бугу в точці 40 кілометрів вище за течією (вартість — понад 240 мільйонів євро).

Данські партнери погоджуються, що суми великі, тому і важлива співпраця з потенційними інвесторами. Наразі вже є зацікавлені у реалізації запропонованих проєктів. А деякі з них будуть цікаві одночасно кільком інвесторам, з ними постійно підтримують діалог.

«Думаю, що в 2030 році європейці дивитимуться на Миколаїв та заздритимуть вам. Тут підвищаться стандарти життя, будуть отримані кошти для розвитку. Таке наше розуміння високої амбітної мети роботи», — резюмував Єспер Каруп Педерсен.

Секретар Миколаївської міськради Дмитро Фалько подякував партнерам за доповіді та плідну співпрацю. Він зазначив, що наразі місто перебуває у складних умовах, у стані невизначеності, коли важко щось планувати наперед. «Але ми впевнені, що Миколаїв розвиватиметься. Ми хочемо відбудувати все не тільки краще, ніж було, а й зеленіше, відповідно до директив та стандартів Євросоюзу. Нам слід продовжувати цей опір, і ми можемо це зробити, бо знаємо, що наші партнери з нами. І хоч війна не закінчилась, слід бути готовими працювати над втіленням усіх ідей у мирний час», — додав він.

Робота над Майстер-планом міста триває.

Миколаїв.

Фото з відкритих джерел.