Під час звернення Президента України Володимира Зеленського до учасників засідання Європейської Ради.

«Це чіткий сигнал надії для людей у цих країнах і для нашого континенту», — наголосив президент Європейської Ради Шарль Мішель після ухвалення цього доленосного рішення. Президент України Володимир Зеленський відзначив, що це «справді сильний результат і для України, і для всієї Європи». «Ще один крок до повноправного членства України в ЄС», — підкреслив Глава держави, додавши, що «після цього кроку ще будуть наступні. Це велика робота — інтегрувати державу, всі інституції, всі норми до Євросоюзу».

До речі, після ухвалення позитивного для України рішення на саміті ЄС Володимир Зеленський провів низку телефонних переговорів з європейськими лідерами — з канцлером Німеччини Олафом Шольцем, Президентом Франції Еммануелем Макроном, прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом, Президентом Литви Гітанасом Наусєдою, Президенткою Грузії Саломе Зурабішвілі та Президенткою Молдови Маєю Санду. Під час цих переговорів Глава держави подякував за підтримку України, а також привітав молдовський та грузинський народи.

Крім того, лідери ЄС погодили 12-й пакет санкцій проти росії, що теж дуже важливо для нашої держави. Цю інформацію офіційно підтверджено у висновках, оприлюднених після першого дня засідання саміту ЄС. Зокрема, у документі вказується: «Європейська Рада вітає ухвалення 12-го пакета санкцій». Як відомо, юридичне схвалення відбувається на рівні іншого органу — Ради міністрів ЄС. Проте ця Рада може ухвалювати або попередньо погоджувати рішення на полях саміту. Крім того, у висновках йдеться і про «досягнуту домовленість щодо Директиви про визначення кримінальних злочинів та покарань за порушення обмежувальних заходів ЄС», інформує «Радіо Свобода».

Водночас угорський лідер Віктор Орбан заблокував ухвалення бюджетної підтримки України на суму в 50 мільярдів євро. Утім, це питання знову порушуватимуть на позачерговому саміті, який заплановано провести вже у січні 2024 року. «Ми все ще здатні мати одностайні рішення. Це завжди складно. Але зараз ми вже побудували майже одностайність, всі крім одного голосу», — заявив Шарль Мішель. Він впевнений, що Україна все одно отримає обіцяну фінансову допомогу. «У нас є інструменти для того, щоби гарантувати, що Україна може розраховувати на нашу підтримку, є сильна політична воля 26 лідерів ухвалити цей «мегапакет». І це — сигнал, який ми хочемо надіслати Україні», — заявив він.

Варто зазначити, що позитивне рішення про початок переговорів про вступ до ЄС для України стало неочікуваним для багатьох експертів. Надто активно прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв про намір його заблокувати. Але лідерам Євросоюзу вдалося спільно знайти вихід й ухвалити необхідне не лише для України, а й для ЄС рішення. Адже вже сьогодні зрозуміло, що без України об’єднання Європи не буде завершеним.