«Сьогодні Україна стала на крок ближче до повноцінного членства в Європейському Союзі», — зазначив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Він пригадав, як десять років тому українці з прапорами нашої країни та Євросоюзу вийшли на Революцію Гідності, щоб захистити свій вибір. «655 днів тому, 28 лютого 2022 року, Президент України Володимир Зеленський, я та Прем’єр-міністр підписали заявку на членство в ЄС. Тоді, коли ворог нещадно бомбив наші міста, розпочавши повномасштабне вторгнення», — написав політик у себе на Фейсбуці.

За словами глави парламенту, нині ухвалено історичне рішення, за яке ми платимо надзвичайно велику ціну. «Збройні Сили України, наші воїни, щодня доводять, що таке звитяжна боротьба за вільне майбутнє й вільну Україну. За те, щоб в Україні ніколи не було росії. І за те, щоб Україна була у вільній Європі», — акцентував він. І подякував захисникам та захисницям за щоденний захист України й нашого вибору.

Слова вдячності за сьогоднішню єдність Руслан Стефанчук висловив також всім європейським лідерам. «Дякую Президенту України за лідерство, Українському Парламенту за єдність та швидкість, Уряду за ефективність. Дякую всім, хто докладав і докладатиме зусиль для повноправного членства України в ЄС. І, звісно ж, я дякую мужньому Українському Народові!

Народові, якого «правди сила ніким звойована ще не була», — акцентував він.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко рішення Європейської Ради про початок переговорів назвав перемогою і для України, і для всієї Європи. «За одним позитивним рішенням стоїть чимало — потужна дипломатична робота на чолі з Президентом України Володимиром Зеленським, законодавчі процеси, а головне бажання та прагнення всього українського народу», — підкреслив він.

Олександр Корнієнко зауважив, що прапор Європи майорів поруч з нашим синьо-жовтим за день до референдуму на підтвердження Акта про державну Незалежність України в 1991 році.

Так само ці два прапори заполонили весь Майдан у 2013 році. «Це наш вибір, українців — вільного та незламного народу», — наголосив він.

За словами політика, ми маємо спільні цінності з Євросоюзом, і за них, зокрема, борються наші воїни. «Ми працювали заради цього рішення і працюватимемо далі, щоб всі українці змогли прочитати інші новини, що наша держава стала повноправним членом ЄС», — зазначив Олександр Корнієнко.

Перший заступник глави парламенту в себе на Фейсбуці навів цитату одного з батьків-засновників ЄС, що у далекому 1951-му році називався Європейським співтовариством вугілля і сталі — Робера Шумана. «Європу не вдасться створити одразу, або ж відповідно до єдиної схеми. Натомість потрібні конкретні досягнення, які приведуть до вироблення справжньої солідарності», — йдеться у Декларації Шумана — одного із засадничих документів ЄС.

«73 роки потому, продовжувачі справи Шумана, Моне — Урсула фон дер Ляєн, Шарль Мішель та Роберта Мецола, а також лідери європейських країн взяли на себе відповідальність розширити ЄС так, як він ще ніколи не розширювався. Дійти до кордону зі страшним всесвітнім злом, включити найбільшу аграрну економіку і потенційно найшвидше зростаючу країну. Все це стало можливим завдяки подвигу українського народу, який представляє перед європейськими партнерами Президент Володимир Зеленський та вся наша політична і дипломатична команда», — підкреслив Олександр Корнієнко.

«Ми не просто гідні бути членом ЄС, — наголошує Перший Віцеспікер. — Ми повертаємось у свій європейський дім і в цьому є унікальність одночасного відновлення історичної справедливості та прийняття цього дуже важливого рішення про майбутнє. Потрібно із подвійною енергією братися до роботи. Напрацьовувати конкретні досягнення, які приведуть нас до справжньої солідарності».

Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк назвала рішення лідерів ЄС «справедливим відносно України, й, передусім» — до українців. Вона також вважає, що таке рішення є заслугою наших воїнів, які боронять країну і всю Європу, наших жінок, які у вимушеній еміграції демонструють кращі якості, та всього українського народу, який внаслідок нападу росії чітко визначився зі своєю європейською ідентичністю.

«Попереду багато роботи, — зауважила Віцеспікерка на Фейсбуці. — На наступному саміті ЄС буде визначена переговорна рамка і розпочнеться складний етап галузевих переговорів.

Україні доведеться вигризати квоти, преференції, дотації. Я зараз перебуваю із робочим візитом у Польщі, яка свого часу блискуче пройшла цей процес. Вважаю, що нам треба налагодити серйозний обмін досвідом, щоб підготувати переговорну групу». Водночас Олена Кондратюк висловила переконання, що ми зможемо подолати цей шлях.

Історичне рішення Європейської Ради привітала й голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона назвала його великою перемогою для українського народу. «Це велика перемога всієї України і великий облизень путіну, який не має вето на розширення ЄС. Попереду багато важкої роботи. Це великий виклик. Але ми все зможемо і будемо в ЄС! Великий день для України і для Європи», — цитує слова Іванни Климпуш-Цинцадзе прес-служба Апарату Верховної Ради України.

Вл. інф.