До складу його виборчого округу входять колишні Тлумацький, Тисменицький, Галицький райони та частина сіл Івано-Франківської територіальної громади.

«Прикарпаття — це тилова область України, тому питання забезпечення потреб тимчасово переміщених осіб, створення робочих місць на релокованих підприємствах, можливість під’єднання переміщених виробництв до мереж, спрощення відповідних процедур, а також забезпечення діяльності об’єктів критичної інфраструктури — у нас в пріоритеті, — коментує здобутки регіону Ігор Павлович. — Зауважу, що на території області розташовано чимало об’єктів критичної інфраструктури, які потребують відповідного захисту. І цей рік був дуже напружений щодо відновлення пошкодженої інфраструктури, забезпечення подальшої діяльності та, скажімо так, обороноздатності цих об’єктів.

Щоправда, говорити про якісь грандіозні регіональні інфраструктурні проекти досить важко, адже понад 60 відсотків отриманих органами місцевого самоврядування коштів скеровувалися на забезпечення сил оборони. От, скажімо, за статистикою, яку наводить ОДА, лише за дев’ять місяців 2023 року обсяг перевиконання обласного бюджету за рахунок надходжень із грошового забезпечення військовослужбовців становив 141,5 мільйона гривень. Загалом сума перевиконання від податку на доходи фізичних осіб за перші три квартали становила 180,5 мільйона гривень. А на виконання лише двох регіональних програм, спрямованих на підтримку Збройних Сил та ТРО Прикарпаття з обласного бюджету спрямували 110 мільйонів.

Зокрема, 50 мільйонів виділили на програму забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в області, а на цільову програму надання шефської допомоги військовим частинам ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби, а також на військово-патріотичне виховання молоді — ще 60 мільйонів гривень. За ці кошти придбали та передали на передову військове спорядження, різноманітні дрони, засоби зв’язку, комп’ютерне обладнання та багато іншої техніки, яку потребували наші військові формування.

Прикарпаття, як і решта регіонів, не лише активно допомагає нашим захисникам, а й намагається забезпечувати також найнагальніші потреби сімей загиблих воїнів, родин, в яких є мобілізовані, як, зрештою, і потреби тих, хто нині боронить країну на сході. Тобто левова частина витрат спрямовувалася на посилення обороноздатності держави.
Якщо говорити про забезпечення потреб вимушено переміщених осіб, то, нагадаю, що від початку повномасштабного вторгнення Івано-Франківщина стала прихистком для понад 143 тисяч людей, в яких війна відібрала дім, роботу, зруйнувала їхнє звичне життя. Станом на 15 вересня 2023 року, за даними ОВА, на обліку перебували 127 тисяч ВПО. Як бачимо, ще чимало переселенців залишилися жити на Прикарпатті, тож маємо забезпечувати їх проживання, навчання дітей, облаштування укриттів у закладах освіти, організовувати доїзд цих дітей до шкіл. Бо Івано-Франківська область — це гірський регіон, і понад 20 тисяч школяриків у нас проживають за межею пішої доступності до закладів освіти, тож самотужки дістатися до навчальних закладів їм досить важко.

Цього року область закупила 21 новий шкільний автобус для тих опорних шкіл, з яких машини на початку війни були передані на потреби фронту. Їх вдалось придбати за кошти державного й обласного бюджетів, фінансово долучились і територіальні громади. П’ять із цих транспортних засобів потрапили і в мій виборчий округ. За що подяка керівництву області.

Приємно також констатувати, що Прикарпаття залишається інвестиційно привабливим регіоном для закордонного бізнесу. Тож і в цьому році у нас були започатковані нові інфраструктурні проекти. Так, у моєму окрузі, в колишньому Тлумацькому районі, французька група компаній Saint-Gobain розпочала будівництво першого заводу сухих будівельних сумішей. Між іншим, ця група — один із найбільших в Європі виробників будматеріалів. На їхніх заводах виготовляють скло, в тому числі і скло спецзастосування, будівельну продукцію (тепло- і звукоізоляційні матеріали, сухі будівельні суміші та розчини, акустичні панелі, гіпсові суміші та гіпсокартон).

Інвестиції у нове виробництво становитимуть майже де-в’ять мільйонів євро, тут згодом випускатимуть 60 тисяч тонн продукції на рік. Компанія має намір вийти на заплановану потужність до кінця 2024 року. А на першому етапі роботи заводу буде створено понад 30 нових робочих місць.

Крім того, ще два заводи створюються за інвестпроектом місцевого підприємства, яке також планує відкриття нових ліній виробництва гіпсокартонів та будівельних сумішей.

Швидше за все, вони будуть введені в експлуатацію вже наступного року. Тож, коли розпочнеться широкомасштабне відновлення держави, впевнений, що нові потужності будуть максимально корисні», — завершив свій «регіональний» звіт народний депутат Ігор Фріс.

Фото з відкритих джерел.