Єдина на Івано-Франківщині цукроварня цьогоріч так і не запрацювала
Якщо глянути на роботу бурякопункту в Городенці, то може здатися, що переробка на єдиному на Івано-Франківщині цукрозаводі йде повним ходом. У буртах припасено десятки тисяч тонн солодких коренів, а вантажівки й досі звозять сировину.
На початку осені й справді були підстави вважати, що підприємство, яке належить потужному агрохолдингу, працюватиме. Готували його до сезону цукроваріння 50 постійних працівників та ще зо 250 сезонних. Проводили заміну обладнання. На полях дозрівали буряки, вели мову про хороші врожаї. У жовтні комбайни цукрозаводу в агроформуваннях району почали копати солодкі корені. Складували їх і на території бурякопункту, і на полі поруч із ним.
Нині перспективу простою цукрозаводу обговорюють у владних кабінетах, серед звичайних людей. Громадські організації збиралися пікетами завадити вивезенню буряків за межі району, на одне із переробних підприємств Тернопільщини.
Збурення викликали чутки про те, що працівників цукроварні масово звільняють. Зрештою, керівники заводу офіційно повідомили: сировинної бази для успішного переробного сезону не забезпечено, але запевнили: через вимушений простій колектив не постраждає. Втім, чимало працівників заводу таки звільнено, решту відправлено у безоплатні відпустки. Люди остерігаються, що не матимуть жодних соціальних виплат на час безробіття. А багатьох із них кілька років тому, коли цукрозавод у Городенці після тривалого простою відновлював роботу, переманили з інших підприємств. Обурюються люди й тим, що потужні машини, які без перестанку курсують вулицями, завдають розбитим місцевим дорогам непоправної шкоди. Водночас районна влада проводить «роботу» із сільгоспвиробниками краю, щоб ті у 2014-му більше площ засіяли цукровими буряками.
Івано-Франківська область.
Фото автора.