На Полтавщині завершили формування регіонального резерву продовольчого зерна. Саме того, який покликаний тримати помірні ціни на найпопулярніші сорти хліба в області до нового врожаю наступного року. За інформацією департаменту агропромислового розвитку ОДА, заготовлено 43,5 тисячі тонн резервного зерна, що становить 100,7 відсотка до орієнтовного завдання. Це, на думку «аграрного» заступника голови облдержадміністрації Володимира Замикули, дасть змогу гарантувати продовольчу безпеку регіону та стабільні ціни на соціальні сорти хліба.
Умови формування продовольчого резерву області цьогоріч істотно відрізнялися від минулорічних. Адже за колишнього дефіциту зерна й, відповідно, вигідних для полтавських хліборобів цін на вільному ринку добровільно-примусові «плани до двору» стосовно обсягів регіональних відвантажень добірної пшенички за рекомендованою вартістю аграрії сприймали, м’яко кажучи, без ентузіазму. І навіть називали тодішні дії влади новітньою «продрозверсткою». Нинішнього ж літа, коли високий урожай обвалив ціни на продовольче зерно та фактично зупинив його рух у гарячу жнивну пору, керівники багатьох господарств, навпаки, мріяли здати бодай дещицю збіжжя у той же регіональний резерв. Зрозуміло, за попередньо обумовленою ціною, що була більш-менш прийнятною на тлі стрімкого здешевлення збіжжя.
Полтавська область.
Фото автора.