Чи можливі переговори з рф

Нагадавши, що в січні у Швейцарії в межах Давоського форуму відбудеться четверта зустріч радників із питань національної безпеки та радників із зовнішньої політики щодо імплементації Формули миру, Володимир Зеленський зазначив, що на ній опрацьовуватимуть останні п’ять пунктів. «Перші п’ять пунктів було опрацьовано радниками на попередній зустрічі наприкінці жовтня на Мальті», — розповів він.

Потім, за словами глави держави, має відбутися перший установчий саміт на рівні лідерів держав. На цьому саміті має бути напрацьовано домовленість між країнами щодо фундаментальних положень, які знайдуть своє відображення у відповідному документі.

Після погодження цього документа всіма державами він може бути переданий представникам рф. «Якщо вона буде готова сприймати той документ, це говоритиме про те, що питання щодо перемовин є актуальним. На сьогодні воно не актуальне. Запиту від росії не бачу, в їхніх діях цього не бачу, в риториці бачу тільки нахабство. І вбивство», — наголосив Володимир Зеленський.

Множинне громадянство

Президент позитивно ставиться до ідеї множинного громадянства, особливо в контексті євроінтеграції. Він, зокрема нагадав, що множинне громадянство було серед пунктів у його передвиборчій програмі.

«Я вважаю, що українців є 60 мільйонів. І не всім обов’язково жити в Україні. У них є історія, є свої сім’ї, хтось народився у Канаді, Сполучених Штатах. Але треба дати їм можливість підтримувати Україну, відчувати, що вони українці, допомагати відкривати бізнеси тут, сплачувати податки тощо. Усе це точно йде в плюс Україні», — зазначив він.

«Ми повинні боротися»

Відповідаючи на запитання, що для Володимира Зеленського Перемога України, Президент зазначив: думки суспільства та міжнародних партнерів стосовно Перемоги різні.

Хтось вважає, що Перемога у тому, що росії не вдалося окупувати Україну повністю. Міжнародні партнери вважають Перемогою вже те, що рф не змогла зруйнувати українську державність, ідентичність.

«Я вважаю, що ми повинні боротися. Ніхто не гарантує, що якщо навіть завтра ми дійдемо до тієї лінії, де ця навала почалася, а це надзусилля,.. які гарантії безпеки ми отримаємо? Зрозуміло: чим більше росія відступить, тим вона буде слабша, починаючи з її лідера всередині держави, закінчуючи присутністю на міжнародному полі, міжнародних майданчиках. Це дуже важливо. Треба використовувати цей час і, дай Бог, у нас буде така можливість. Ми всі боремося, молимося, щоб у нас це вийшло. Це буде дуже складно», — сказав Президент.

Водночас глава держави зауважив, що в питаннях гарантії безпеки для України багато залежить і від нас. Україна має подати бачення військового компоненту, що стане ядром гарантій безпеки, додав він. «Ми часто звинувачуємо наших партнерів, але треба бути справедливими: багато залежить і від нас», — наголосив В. Зеленський.

Водночас він поділився, що у нього робочі стосунки із Залужним. За словами глава держави, «бути Головкомом — це честь, бути Президентом — це честь, велика честь.

Нам потрібні міцні кроки і результат. От і все».

Тиск на бізнес

Питання з тиском на бізнес з боку правоохоронних органів вирішиться тоді, коли буде ухвалено законопроект про перезапуск Бюро економічної безпеки (БЕБ), переконаний глава держави. Нагадавши, що відновлення перевірок бізнесу було вимогою Міжнародного валютного фонду.

Вітчизняне ноу-хау

Зауваживши, що саме єдність країни допомогла нам вистояти на початку повномасштабного вторгнення росії, Президент наголосив: саме тому дуже важливо зберігати її й надалі.

«Наша єдність залежить тільки від нас. Наша єдність — це зброя вітчизняного виробництва, і це, я вважаю, наше ноу-хау, яке нам допомогло і нас, країну зберегло на початку війни», — зазначив В. Зеленський.

«Тому, мені здається, треба зробити все, щоби єднання в Україні не падало», — резюмував Президент.

Обмін полоненими

Процес обміну полоненими з рф ускладнено, однак триває робота над тим, щоб повернути українських бранців, заявив Президент.

«Дай Бог, вдасться», — сказав він. Що стосується повернення українських дітей, то тут, за словами керманича, вдається повертати невелику кількість, але робота триває і тут нам допомагає Катар.

Мільйон дронів

Наступного року в Україні буде виготовлено мільйон дронів, повідомив Президент. «Я позитивно ставлюся до збільшення виробництва дронів і створення спеціальних підрозділів, а також має бути спеціальна інфраструктура управління дронами. Щодо виробництва, то мільйон дронів у наступному році ми зробимо», — заявив В. Зеленський.

Блокада кордону Президент України Володимир Зеленський сподівається, що новий уряд Польщі зможе зняти блокаду кордону, яка є штучною. Глава держави зауважив: через блокування фінансові втрати несе не лише Україна, а й Польща. Він додав, що у нього була розмова з цього приводу з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

«Я дуже вірю, що ми все вирівняємо», — зазначив він.

Зеленський також подякував Польщі за велику допомогу. «Ми вдячні вам історично. Але при цьому — маємо бути відвертими — українці своїми життями захищають Польщу. Ми стоїмо і за вашу незалежність», — наголосив глава держави.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.