Заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Олена Мошенець (на знімку) вважає найбільшим здобутоком те, що ми вистояли перед натиском держави-агресора, що у 28 разів більша за площею та втричі — за кількістю населення ворога.

— Цьогоріч Україна «прорубала» не вікно, а цілий прохід в Європу: в листопаді Єврокомісія рекомендувала відкрити переговори про вступ України до ЄС. Це є підтвердженням успішності реформаторських та демократичних зусиль країни, попри повномасштабну війну. Це — визнання України як надійного та відповідального члена європейської сім’ї.

Українці об’єднались і достойно пережили «блекаутну» зиму 2022—2023 років, а також підготувались до нинішньої зими. Сказати, що нас перестали непокоїти ракети агресора, було б неправдою. Але ми готові до викликів на мікро- і макрорівнях. Дякуємо нашим міжнародним партнерам за допомогу!
Україна вже відбу-довується: за даними

Державної спеціальної служби транспорту Міноборони, відновлено майже 70 зруйнованих унаслідок повномасштабної війни мостів, ще 17 — у роботі. У деяких областях (наприклад, Житомирській) відновили вже 60—70 відсотків зруйнованого внаслідок агресії житла. Запрацював механізм виплат компенсацій громадянам, які за власні кошти відновили пошкоджене внаслідок бойових дій житло.

А найбільша наша невдача — це мати такого навіженого сусіда. Але це і виклик для нас. Україна сьогодні змінює світ: перезапускаються системи світового захисту, переосмислюється роль міжнародних інституцій. Ця війна повністю змінила ставлення до України: ми є частиною європейської спільноти і повинні бути в ЄС.

Звичайно, всі ми мріємо про якнайшвидшу Перемогу над злом. Проте є об’єктивна реальність: агресор добре підготовлений і абсолютно байдужий до людського життя, зо-
крема і своїх громадян. Тож не маємо права розслаблятись, потрібно  допомагати військовим, переселенцям, тим, хто перебуває на лікуванні та реабілітації. Від цього залежить, яким буде наш наступний рік.

Ще одна проблема, яку маємо вирішувати комплексно, — корупція. Цьогоріч було ухвалено системні рішення, які дадуть змогу посилити боротьбу у цьому напрямі: затверджено Антикорупційну програму, відновлено обов’язкове звітування політичних партій і е-декларування, посилено фінансовий моніторинг щодо PЕРів (політично значущих осіб), продовжується реформування правоохоронної та антикорупційної систем...

Боротьба з корупцією залишається серед ключових запитів українського суспільства. І тут велику роль відіграє цифровізація країни. За даними Мінцифри, лише за 2022—2023 роки реальний антикорупційний та економічний ефект цифровізації становить 16,3 мільярда гривень. Потенційний — 48 мільярдів гривень.

Також назріває ще один виклик через накопичення втоми від війни, тривог та стресів. У 2022-му українці здебільшого вважали війну спринтом, а це виявилось марафоном.

Отже, потрібно зберігати єдність, згуртованість та віру в Перемогу.

Наша гордість — Збройні Сили України, завдяки яким ми можемо святкувати Різдво та зустрічати Новий рік за родинним столом, у незалежній і вільній країні. Величезна вдячність кожному Захисникові і Захисниці.

Однак маємо здобути Перемогу не лише на військовому, але й на економічному фронті. Адже країна може протистояти агресорові допоки ефективно працюватиме економіка та буде міцним тил.

Мій маркер Перемоги — чисте українське небо, в якому будуть не ракети та дрони, а українські літаки. Мільйони українців — на кордоні для повернення додому, до рідної України. Іноземні туристи — в центрі Києва та Харкова, на одеських і херсонських пляжах і... мир на кожному міліметрі наших 603628 кілометрах квадратних.

Моя найкраща та найулюбленіша новорічна традиція — це святкування всією родиною, загадування заповітних бажань під передзвін Михайлівського собору, обмін емоціями та мріями. За часи повномасштабної війни ми зрозуміли, що немає різниці, яка кількість страв на столі та чи скільки подарунків під ялинкою, найголовніше — зберегти кожного українця, кожну сім’ю та усмішки рідних.

Фото надано народною депутаткою.