Учора в рамках Форуму національного партнерства з безпеки дорожнього руху відбулася конференція, присвячена Державній цільовій програмі підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2016 року. Фахівці обговорювали шляхи поліпшення ситуації на українських дорогах та зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод.

На заході були присутні як представники державної влади, так і громадські діячі. І перші, і другі нарікали на незадовільний рівень безпеки на дорогах України, жахливу статистику нещасних випадків. Зокрема, за неофіційною статистикою, яку навів член Нацфінпослуг Віктор Берлін, Україна посідає перше місце в Європі за рівнем летальних випадків у ДТП.

Інша статистика, що лунала на конференції, не менш вражаюча. Щорічно внаслідок ДТП в Україні травмуються майже 100 тисяч осіб, із них 6—7 тисяч гинуть. Ось іще цифри: якщо в Україні на 100 тисяч осіб в ДТП потрапляють близько 19, то, для прикладу, в Швеції цей показник становить лише чотири особи на 100 тисяч.

Заступник директора Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС України Олексій Балдін окреслив головні заходи для поліпшення безпеки на українських дорогах. Вони передбачені державною цільовою програмою, яка діятиме до 2016 року. Основними напрямами роботи є покращення стану доріг, дообладнання пішохідних переходів, підвищення рівня безпеки перевезення пасажирів, поліпшення навчання водіїв-початківців, а також ґрунтовна соціальна кампанія. Усе це, безперечно, знизить ризики на дорогах. Однак, за словами Олексія Балдіна, цього року фінансування програми не передбачено (!).

Та, попри все, головне пам’ятати, що аварійність на дорогах залежить не лише від державного фінансування, а й від культури поведінки кожного учасника дорожнього руху.