У 2023 році Центр побив власний рекорд з кількості учасників заходів за рік, адже у 190 проведених заходах взяли участь більш як 67 000 учнів і студентів з усіх регіонів України — та навіть із-за її меж.

До речі, місяцем рекордів став для Центру грудень — бо івентів було аж 38! У 2023 році Освітній центр започаткував новий формат роботи, аби бути ближчими до кожного — виїзні уроки в регіонах України. І за цей перший, пілотний рік було проведено уже 63 таких заходи, в яких взяли участь майже 9000 учнів та студентів.

Географія виїзних уроків також вражає: Одеська, Вінницька, Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Рівненська, Житомирська, Черкаська, Полтавська і, звичайно, Київська та місто Київ — де, до речі, і завершився цьогорічний цикл виїзних уроків.

Такий новий формат припав до смаку і учасникам заходів — адже окрім живого і відвертого спілкування з представниками єдиного законодавчого органу влади України, такі івенти ще й стають можливістю не лише дізнатись щось нове про функціонування Ради, а й відчути себе справжнім депутатом, взявши участь у моделюванні засідань комітетів. Те, що формат «зайшов», засвідчують і відгуки, які учні та студенти залишають у формах зворотного зв’язку:

«Дуже пізнавальний та крутий курс! Організатори молодці» (Богдан, м. Васильків);

«Мені дуже сподобався захід, приємна атмосфера, обов’язково розповім друзям» (Ксенія, м. Вінниця);

«Дуже сподобалася відкритість спікерів та активна взаємодія з учасниками заходу, а також вразило застосування інновацій для інтеракції. Із задоволенням порекомендувала б цей захід друзям та знайомим, оскільки він дає можливість поглибити знання у розумінні, що таке парламент, політика і т. д., а також завдяки йому можна знайти можливості для подальшого розвитку, зокрема, отримати місце для працевлаштування чи стажування» (Христина, м. Одеса);

«Мені сподобалось, що на заході закликали співпрацювати з депутатами задля вирішення громадських питань. Так, я рекомендувала б цей захід друзям» (Марія, м. Полтава);

«Найбільше вразила вікторина, що була пов’язана з назвами у Верховній Раді України. Я порекомендувала б своїм друзям не тільки відвідати цей захід, а й підписатися на сторінки Освітнього центру в соцмережах, адже там викладають дуже багато цікавої та корисної інформації» (Анастасія, м. Калинівка).
Керівниця Освітнього центру Верховної Ради Олена КОСТИНЮК:

«Родзинка цьогорічної діяльності Освітнього центру — Всеукраїнський флешмоб «Діти України за мир». Запускаючи флешмоб, команда Центру навіть не очікувала, що він стане справжньою перлиною міжпарламентської дипломатії, започаткувавши дуже особливий її різновид — «малюнкову».

І хоча флешмоб стартував у 2022 році, найбільшої популярності на міжнародному рівні досягнув у 2023-му завдяки паблісіті, отриманому під час Парламентського саміту G7 в Японії та Другого Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи у Празі (Чехія). Особисті відповіді юним українським митцям передали Європейський Парламент, парламенти Канади, Японії, Франції, Німеччини, Швейцарії — зробивши визнання флешмобу по-справжньому міжнародним.

Унікальним для парламентського Освітнього центру став і перший інклюзивний парламентсько-просвітницький урок для дітей із порушеннями слуху і тяжкими порушеннями мовлення, в якому взяла участь і Заступниця Голови Парламенту Олена Кондратюк».

Проблема інклюзивності та спеціальної освіти — дуже важлива для ОЦ, і наступного року вони обіцяють приділити їй ще більше уваги!

І це ще не всі досягнення Центру за цей рік! Що ж у планах на наступні 12 місяців у цієї молодої, але дуже амбітної команди?

Як зазначили її представники, у новому році Центр планує зберегти усі улюблені формати своїх гостей, а також:

- проводити більше інклюзивних уроків і розвивати інклюзивність освіти;

- перезавантажити формат міжнародних парламентських уроків, залучаючи колег із парламентів країн світу;

- презентувати ще більше курсів з актуальних і цікавих тем;

- працювати над впровадженням програми парламентських амбасадорів;

- навчати парламентської просвіти не лише школярів і студентів.

А найголовніше, на що чекаємо ми усі — це Перемога!