У разі підписання угоди про вільну торгівлю з Європейським Союзом Україні потрібно буде знайти 160 мільярдів доларів для модернізації економіки, інакше вітчизняна продукція залишиться неконкурентоспроможною. Про це заявив у Донецьку Прем’єр-міністр України Микола Азаров.
— Протягом 10—15 років ми повинні перебудувати наші економіку та виробництво з тим, щоб вітчизняні товари були конкурентні на ринку Євросоюзу. Якщо цього не буде, тоді ця Зона вільної торгівлі обернеться для нас колосальними економічними втратами. Бо ми теж відкриваємо свої кордони для висококонкурентної європейської продукції. І вона, минаючи бар’єри, піде на наш ринок. Чи встоять вітчизняні підприємства в цій ситуації чи ми залишимося сировинним додатком?
Очільник уряду висловив стурбованість падінням товарообігу з Російською Федерацією за підсумками десяти місяців цього року. «Для нас насправді сьогодні ключова проблема — домовитися з Росією. Ми втратили 25 відсотків товарообігу. Ми не маємо права і не можемо в таких умовах не розв’язати цю проблему. Від цього залежать робочі місця, заробітна плата, пенсії десятків мешканців нашої країни», — зазначив Микола Азаров, виступаючи перед делегатами обласної конференції Партії регіонів.
Прем’єр прокоментував і фінансово-економічні проблеми держави, визнавши скорочення валютних резервів країни: «Але чому вони скоротилися? Ми 20 мільярдів доларів переплатили Росії за газ. А хто відповідальний за такий кабальний договір? Чи не вони (опозиція. — Авт.)? А тепер додайте до переплати 20 мільярдів за російський газ — ми ще повернули 11 мільярдів Міжнародному валютному фонду. Ось такий зашморг на шиї».
Микола Азаров зазначив, що існує проблема виплати соціальної допомоги, регресних виплат, подекуди — заробітної плати. «Не потрібно спекулювати на цьому, проблема справді є, — підкреслив прем’єр. — Чи вирішувана ця проблема? Звичайно. І на першому етапі я вимагатиму від фінансово-економічного блоку зосередитися винятково на соціальних виплатах, відновити графік соцвиплат. Забезпечити 100 відсоткову виплату всіх наших соціальних зобов’язань. І ми це розв’яжемо».
Під час перебування в Донецьку очільник уряду поклав квіти до меморіалу «Твоїм визволителям, Донбас» та побував на будівельному майданчику нового спортивного комплексу «Кальміус Арена».
Відповідаючи на запитання журналістів щодо перспективи підписання угоди з Євросоюзом, Микола Азаров сказав: «Усе роблять і Президент, і уряд для цього. Але якщо хтось візьме на себе сміливість, перш за все це стосується європейських політиків, поставити на одні ваги долю нашої країни, таке найважливіше політичне рішення і дуже сумнівну вимогу по Тимошенко, сумнівну — з юридичної точки зору, з будь-якої іншої, — то він візьме на себе велику відповідальність. І це буде не наша відповідальність».
Донецька область.
 
Спілкування з ветеранами біля меморіалу «Твоїм визволителям, Донбас».
Фото прес-служби Донецької обласної державної адміністрації.