Уже у грудні Харківська лабораторія контролю безпеки хімічної продукції, яка функціонує на базі НТК «Інститут монокристалів» НАН України, пройде міжнародну акредитацію, що дасть можливість проводити хімічний аналіз продукції відповідно до вимог регламенту REACh.
Як зазначають експерти, стандарт REACh (Regіstratіon, Evaluatіon, Authorіsatіon of Chemіcals) — це європейська норма щодо реєстрації, оцінки, дозволу і обмеження для хімічних речовин. Це нова Директива ЄС, що стосується виробництва, торгівлі та використання хімікатів, яка націлена на захист здоров’я людей і довкілля від «хімічних» ризиків.
На право контролю безпеки промислової продукції згідно з іншим регламентом — RoHS — Харківська лабораторія атестована раніше, що дає змогу їй повноцінно працювати з будь-якою продукцією, видаючи відповідні сертифікати якості. Про це повідомив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.
Як зазначають експерти, на базі цієї та інших лабораторій Україна наразі активно створює власну мережу визнаних в Європі сертифікаційних центрів, яка дасть можливість українським імпортерам та експортерам отримувати всі необхідні для їхньої роботи документи в Україні.
Раніше для оформлення «паспорта безпеки» на продукцію українським виробникам потрібно було звертатися до європейських, і навіть китайських, лабораторій та сплачувати чималі гроші. Тепер такі послуги для українських компаній стануть доступнішими.
Треба врахувати і те, що сьогодні не тільки Європа, а й Росія та Китай вводять обмеження на ввезення несертифікованих товарів, тому, якщо українські виробники не матимуть так званих паспортів якості, то і ці ринки незабаром для них можуть закрити, зазначають експерти.
Як вказують урядові аналітики, 22 глави проекту угоди про Асоціацію з Європейським Союзом містять етапи, переліки та терміни імплементації законодавства актів Євросоюзу. Загалом йдеться про імплементацію та практичне використання близько 400 регламентів і директив ЄС, інших законодавчих актів ЄС. За оцінками експертів, для впровадження європейських вимог і стандартів Україні знадобиться близько десяти років.
Сьогодні в Україні вже діє достатня кількість лабораторій і є все необхідне обладнання для того, щоб контролювати, наприклад, якість дитячих іграшок за новими вимогами. До того ж так само, як і Харківської лабораторії контролю безпеки хімічної продукції, сертифікати цих лабораторій визнаються не лише українськими виробниками, а й європейськими.
Крім промислової, в Україні значно посилюються вимоги і до якості харчової продукції. Зокрема, на це спрямований підготовлений урядом проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечності харчових продуктів». Документ передбачає посилення відповідальності виробників харчових продуктів за порушення законодавства та випуск неякісної продукції.

Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.