Сьогодні, 3 січня, радісна звістка облетить всю Україну, адже додому повертаються захисники, які тривалий час перебували у ворожому полоні.

Про це повідомив Омбудсман Дмитро Лубінець на офіційній сторінці  Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

«Це захисники міста Маріуполь, острова Зміїний... Є оборонці, які були на заводі «Азовсталь». Це воїни ЗСУ, ДПСУ, Нацгвардії, територіальної оборони...».

За словами  посадовця, 2024 рік дав старт 49-му обміну. І нині вже 2828 захисників удома!

«Вітаємо оборонців на Батьківщині! Далі на них чекає медичний огляд, допомога з відновленням документів, карток та реабілітація»,—  наголосив Омбудсман.

«Укотре декларуємо, що Україна прагне повернути усіх своїх громадян додому і продовжує працювати заради цього! Дякуємо тим громадянам та членам родин полонених і безвісти зниклих, які вірять у державу і плекають надію на повернення своїх героїв. Дякуємо й державним органам, а саме Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими та Об'єднаному центру з координації пошуку та звільнення військовополонених, незаконно позбавлених волі осіб внаслідок агресії проти України при СБУ за спільну роботу», – зазначив омбудсман Дмитро Лубінець.

«Надалі Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими й всі його представники працюватимуть над тим, щоб репатріації відбувалися!»,– додав Уповноважений Верховної Ради України з прав людини.

***

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими зазначили, що обмін, який відбувся 3 січня, найбільший за кількістю повернутих захисників. Так, було звільнено 230 українців та українок. Це, зокрема:

130 представників Збройних сил України. Серед них 14 з тероборони та 14 – з Військово-морських сил;

55 нацгвардійців;

38 прикордонників;

1 поліціянт;

6 цивільних, яких було незаконно позбавлено волі.

У Координаційному штабі додали, що 182 українців, що повернулись, мали офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста. Ще 48 оборонців вважалися такими, що зникли безвісти. Більшість звільнених – чоловіки, їх 225. Ще 5 – це жінки. До рядового та сержантського складу належать 213 звільнених українців, одинадцятеро – офіцери.

«Після виснажливих місяців полону повернулася, зокрема, бойова медикиня зі складу 36 ОБрМП. Перебуваючи у неволі, вона принципово розмовляла українською мовою. Росіяни декілька разів імітували її вивезення на обмін, але в результаті повертали назад до місця утримання», – йдеться у повідомленні Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Також додому повернулися семеро захисників острова Зміїний, музикант військового оркестру, військовослужбовиця ЗСУ, яку росіяни позбавили волі під час перебування в декретній відпустці, нацгвардійці, які потрапили в полон, виконуючи свої обов’язки на ЧАЕС, цивільний викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля, оборонці Маріуполя.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими висловив окрему подяку Об’єднаним Арабським Еміратам за активну участь у реалізації цього обміну.