Ворогам не знищити український дух, українську історію. Бо наша сила — в єдності. А ще в люті до ворога, до російського агресора, який посягнув на Музей Романа Шухевича у Львові, цинічно атакувавши його 1 січня.

«Місце, яке цілеспрямовано знищили росіяни, — не просто музей, це колишня штаб-квартира Головнокомандувача УПА. Тут приймали надважливі рішення для України ХХ століття. Місце, де створювали основу української армії та ідею української державності», — акцентує народна депутатка Софія Федина (на знімку), член Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Парламентарій наголошує, що пам’ять не спалиш ракетами. У своєму Телеграм-каналі депутатка зазначила, що разом із Мариною Порошенко вирішили відбудувати знищений музей Шухевича, щоб зберегти його для нащадків.

«Роман Шухевич був надзвичайною людиною, — зазначає Софія Федина. — Він завжди знав, куди рухатися. На початках створив перший український бізнес Галичини і навіть рекламував фірму DAIMON, яка нині називається Duracell. А завдяки грошам не просто заснував, але й фінансував величезну для того часу Українську повстанську армію. За час існування УПА вдалося створити цілу українську державу в підпіллі: зі своїм урядом, зі своїми грошима. Тільки за час існування УПА через неї пройшли майже 400000 українців. Шухевич ще тоді казав, що мусимо боротися безкомпромісно... Свободу нам ніхто не подарує.

Щоб знайти його будинок, срср влаштував блокаду Львівської області. Були задіяні до чотирьох тисяч радянських силовиків. Через три місяці — стукіт у двері. Чекісти. Але він не дався в полон. Навіть після загибелі вони привезли малого сина Шухевича для впізнання тіла. Боялися, що це не він, боялися його помсти.

Його бояться й досі. Бо туди влучив дрон».

На символічності знищення ворогом Музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича наголосив і львівський міський голова Андрій Садовий.

«Музей буде масштабнішим, і там неодмінно буде частина, присвячена нашій нинішній боротьбі», — зазначив Андрій Садовий.

Фото зі сторінки С. Федини у Фейсбуці.