Розвиток місцевої і регіональної демократії та впровадження європейських стандартів самоврядування в Україні обговорювали на вчорашньому засіданні круглого столу «Реформування місцевого самоврядування в Україні». Участь у ньому взяли народні депутати, наші високопосадовці, представники Ради Європи, ЄС та дипломатичного корпусу.

На заході, організованому в рамках діяльності Програми Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні», було розглянуто питання руху нашої держави до європейських стандартів у сфері самоврядування, обговорено звіт та експертні висновки Ради Європи щодо місцевої та регіональної демократії в нашій країні, а також виконання формальних зобов’язань у рамках членства України в Раді Європи та пов’язані з цим перспективи та виклики. Зокрема, відкриваючи засідання, представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва РЄ в Україні, голова Офісу Ради Європи в Україні, посол Владімір Рістовскі зазначив, що обговорюване нині питання набуває особливої актуальності в контексті багатостороннього формату співпраці в рамках «Східного партнерства», європейської політики сусідства і особливо перед планованим підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄЄ у Вільнюсі.

Водночас голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія зауважив, що і громадяни, і європейська спільнота чекають від української сторони конкретних дій. «Нинішню редакцію концепції реформування місцевого самоврядування необхідно ухвалювати як базис, своєрідну точку відліку, адже саме з цим варіантом ознайомлені представники самоврядування та влади в регіонах», — сказав він.

До речі, на необхідності ухвалення концепції у своєму виступі наголошував також і Альфонсо Зорді, керівник Департаменту демократичних інститутів та врядування. За його словами, проект концепції представляє відповідну базу для комплексної реформи, і Рада Європи очікує на його затвердження на найвищому рівні, а також на розробку та внесення відповідних змін до Конституції України. У свою чергу, віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул наголосив: «Розвиток регіональної та місцевої демократії, підвищення ефективності управління регіонами відповідно до кращих європейських практик — це важлива складова євроінтеграції України».

 

Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник, віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул; представник Генерального секретаря РЄ з питань координації програм співробітництва РЄ в Україні, голова Офісу РЄ в Україні Владімір Рістовскі.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.