На цьому у коментарі «Голосу України» наголосив представник депутатської фракції «Голос», перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук (на знімку).

— Переконаний, що всупереч поширеному і на заході, і частково в Україні наративу ми провели цілком успішний 2023-й. Найголовніше — Україна вистояла! І після зимової ракетної війни, спрямованої на знищення вітчизняної інфраструктури та українського народу, і в літню кампанію, коли ми досягли, вважаю, дуже серйозних результатів, та завершили 2023 рік, зберігши боєздатність власних Збройних Сил і завдавши дуже істотних втрат ворогу.

Повертаючись до літньої кампанії, варто розставити акценти: всі мають розуміти, що ЗСУ досягли фантастичних результатів та змогли знищити понад 100 тисяч російських солдатів і офіцерів! А це — значна незворотна втрата російської федерації вбитими та пораненими, бо вони більше ніколи й ніде не воюватимуть.

Нагадаю, наприклад, що в армії Великої Британії, у сухопутних силах, нараховується менш як 150 тисяч осіб. Тобто Україна за літню кампанію змогла розбити величезне військо, яке співмірне з найбільшими арміями Європи!

Одночасно ми знищили тисячі й тисячі ворожих одиниць важкої бронетехніки, РСЗВ, БМП / БТРів, безліч транспорту та артилерії всіх типів. Це — величезна кількість, якої і разом немає у більшості країн Європи.

І третє, не менш важливе, про що іноді говорить військово-політичне керівництво, але недостатньо голосно: ми завдали величезних втрат російському чорноморському флоту та фактично змусили його тікати з Криму. Ми змусили їх тікати в Новоросійськ, у східну частину моря, що дало Україні змогу, без усіляких складних домовленостей з посередниками, без жодного втручання з боку російської федерації, відновити торговельні маршрути Чорним морем, що відкрило можливість експорту українського зерна, мінеральних добрив, металургії, різноманітної аграрної продукції на світові ринки і розблокувало можливість українській економіці заробляти, платити податки, без чого неможливо утримувати армію.

Тобто всі ці результати є непересічними та великим досягненням України у війні впродовж 2023-го.

Хоча, звичайно, було й чимало помилок. Вважаю, що одним із серйозних політико-комунікаційних прорахунків стало тиражування надмірно емоційного наративу про контрнаступ. Емоційні коментарі, заяви, виступи, які тиражувалися і підхоплювалися соціальними мережами, місцевими і західними медіа, з лютого-березня 2023-го фактично створили враження і в Європі, і в Україні, що ось-ось — і ми рушимо в широкомасштабний наступ, який однозначно приведе до відновлення територіальної цілісності України і знищення російської федерації. Уже тоді багато хто в Україні і на Заході застерігав від надмірної самовпевненості, але їх голоси не було добре чутно.

Не менш серйозною помилкою 2023-го було й те, що фактично ми самі повернули до міжнародних медіа тему української корупції. Звісно, ми далеко не ідеальні, у нас є багато недоліків, ми всі знаємо, що державні інституції у країні потребують істотного посилення і зміцнення. А корупція, яка є не причиною, а наслідком, справді виявляється у різноманітних форматах. Це — не таємниця. Та чи варто було в цьому цілеспрямовано переконувати широкі політичні та громадські кола і в Україні, і на Заході?

Думаю, що з цих прорахунків ми як держава, як громадянське суспільство, як медійна спільнота зробимо висновки і спробуємо провести 2024-й в іншій тональності. Маємо показувати, що посилюємо спроможність державних інституцій, боремося з корупцією, що у нас є результати у цій боротьбі, але не треба створювати у наших партнерів безумовне враження, що Україна потонула в корупції, бо це насправді не так.

Попри наші певні досягнення на зовнішньополітичній арені, зокрема рішення про початок переговорів із Європейським Союзом, маємо розуміти, що для воюючої України, яка стікає кров’ю, ключовими є ресурси, гроші та зброя. Про це в тому числі казав і Президент Володимир Зеленський на своїй підсумковій прес-конференції. Без зброї, грошей і ресурсів ми не зможемо далі ефективно вести війну, а воювати нам треба щоденно і щогодинно. Україна і в 2024-му залежатиме від зовнішньої допомоги, тож якість, продуманість роботи із Заходом — питання нашого виживання. Від цього залежатиме результат на фронті, який і буде визначальним для формування політичних рішень. Тому критично важливо максимально використовувати всі ресурси українського парламенту для посилення нашої присутності в Європі й Америці. Що більше часу наші політики проведуть у безпосередньому спілкуванні із політиками і громадянами західних країн, то більше шансів, що підтримка України буде стійкою.

І останнє. Щоб Україна змогла й далі ефективно чинити спротив російській агресії, нам критично необхідно якісно поліпшити роботу центрів комплектації та запропонувати суспільству зрозумілу модель і самої служби, і її проходження, системи мотивації, підтримки військових, ротації. Цю роботу потрібно було провести ще багато місяців тому, але у нас немає іншого виходу, ніж максимально покращувати ситуацію нині. Всі відповідальні за організацію і проведення процесу мобілізації мають демонструвати лідерство та постійно спілкуватися з людьми, чітко пояснюючи, що, як, чому і для чого.

Загальна картина лише показує, наскільки складним був минулий рік і наскільки складні виклики стоять перед нами у році прийдешньому. Але, узагальнюючи, підкреслю, що ми дуже достойно відстояли 2023-й, і тільки від нас, від кожного з нас, залежить те, як ми пройдемо 2024-й. Не можна розраховувати на те, що вдасться перечекати. Виключно залученість кожного громадянина України, незалежно від віку, статі, професії, у будь-яких заходах із зміцнення оборони країни дасть нам можливість вести таку само розмову через рік і, сподіваюся, підводити позитивні підсумки нинішнього року.

Маємо налаштовуватися ще на рік протистояння, підтримувати один одного та розуміти, що крім нас у цьому великому світі немає більше нікого, кому найбільше потрібна Україна і хто готовий за неї боротися.

Фото надано прес-службою партії «Голос».