Політик розповів про основні виклики нинішнього року, які, переконаний він, повинні об’єднати українців. «Ми переможемо тому, що ми українці, які вміють краще працювати на Перемогу, вміють краще об’єднуватися і можуть спрямувати розум на досягнення спільних цілей», — наголосив він у своєму телеграм-каналі.

Виклик перший: ситуація на фронті

Зараз ми маємо сконцентруватися на збереженні життів військових, на їх ротації, вважає народний депутат. Крім того, щоб у військових після Перемоги і демобілізації було майбутнє, вони повинні знати, що зможуть працевлаштуватися. «Відповідно, має бути відкрито програми з працевлаштування військових у державних органах, передусім у фіскальних: митниця, податкова, Бюро економічної безпеки, правоохоронні органи, де вони зможуть себе знайти, можливо, після нетривалої перепідготовки», — зауважив Д. Гетманцев.

На його переконання, із ситуацією на фронті тісно пов’язаний розвиток оборонно-промислового комплексу. «Вважаю, що основним стимулом для розвитку ОПК повинно бути збільшення державного замовлення, яке ми передбачили в бюджеті-2024. Це державне замовлення повинно швидко та заздалегідь розміщуватись не лише на великих і середніх, але й у малих підприємствах, а виготовлення дронів повинне стати загальнонаціональною метою. Маємо виготовляти дрони на кожному маленькому підприємстві, в кожному дворі, якщо це необхідно і можливо, або хоча б запчастини до них», — зазначив народний депутат, додавши, що виготовлення товарів ОПК мусить стати загальнонаціональною справою.

Виклик другий: геополітичний вимір

«Ми бачимо, що поява нових конфліктів у світі, а 2024 рік очевидно обіцяє виникнення нових військових конфліктів та розмороження старих, відволікає увагу від України та зміщує акценти від нашої боротьби на інші гарячі точки планети. Це має стати нашою загальною метою і на рівні будь-яких платформ, таких як, «Рамштайн», ООН, та на рівні простих розмов з іноземцями, спілкування наших біженців, які перебувають за кордоном, маємо пояснювати, що насправді відбувається в Україні. Це не просто конфлікт між двома державами, а цивілізаційний конфлікт, який прямо загрожує всій західній цивілізації та будь-яке зволікання з допомогою Україні — це гра на руку ворога та його наближення до кордонів західного світу», — переконаний парламентарій.

Виклик третій: євроінтеграція

Минулого року ми багато зробили для наближення нашого європейського майбутнього, але цього замало і попереду у нас дуже великий шлях, наголосив Д. Гетманцев, нагадавши, що у березні можуть розпочатися офіційні переговори про вступ до ЄС, тож лише від нас залежить, наскільки швидко і якісно, без зайвих дискусій і популізму європейське законодавство буде інтегроване в національне. «Європейське майбутнє — це не альтернатива і не предмет дискусій. Європейське майбутнє — це шлях до нашого виживання. Тому маємо якнайшвидше виконати вимоги, які ставитимуть нам. Це також спільне завдання. Люди повинні вимагати від парламенту, уряду, Президента якомога швидшого прийняття зазначених норм та їх імплементації в національне законодавство», — констатував політик.

Виклик четвертий: макрофінансова стабільність

У цьому контексті Д. Гетманцев акцентував увагу на певних здобутках, які ми попри війну маємо. «Ми, як країна, що перебуває у найбільшому після 1945 року військовому конфлікті в Європі, маємо стійку гривню, помірну інфляцію, яка уповільнилась, маємо стабільну банківську систему. Всі ці здобутки є наслідком правильної, виваженої політики Національного банку з однієї сторони, а з іншої — тієї допомоги, яку ми отримували і маємо своєчасно отримувати й надалі. Це конче необхідно для нашої макрофінансової стабільності», — зауважив народний депутат, додавши, що для отримання цієї допомоги маємо здійснювати реформи, які від нас вимагають партнери. А оскільки вони на користь держави, то й суспільство має бути зацікавлене в них та вимагати від влади якомога швидшої їх реалізації. «А влада зробить усе, щоб здійснити їх своєчасно і в повному обсязі», — запевнив голова комітету.

Крім того, за його словами, з макрофінансовою стабільністю також пов’язана ситуація з бюджетом. «Безперечно, в бюджеті повинні бути дотримані і виконані ті пріоритети, які маємо. І перший пріоритет — фінансування війни», — наголосив парламентарій, підкресливши, що на це витрачаються всі гроші, які збираються як податки і збори. «Це величезні кошти — 30 відсотків від ВВП та 60 відсотків від видатків загального фонду бюджету. Але це те, що ми не будемо скорочувати, а навпаки, збільшуватимемо», — сказав він, додавши, що другий пріоритет — це соціальна сфера.

У цьому контексті політик нагадав про збільшення мінімальної зарплати, підвищення пенсій та соціальних видатків.

Водночас Д. Гетманцев переконаний, що загальнонаціональною ідеєю на 2024 рік також повинна стати детінізація торгівлі.

«Це не просто про бюджет і не просто про армію. Це про нашу чесність по відношенню один до одного. Це коли ти розумієш, що купуючи контрабандний товар хоча й дешевше, ти крадеш у своєї армії, ти залишаєш її без того доходу, який так необхідний на придбання снарядів і дронів. Тому питання детінізації торгівлі — це питання загальнонаціональне», — наголосив він.

Наступний пріоритет, зауважив голова комітету, — це допомога бізнесу. «Безперечно це розвиток програм «5-7-9», Є-робота, іпотечного кредитування та міжнародних програм, які допомагають розвитку нашого бізнесу. Це спрощення, врешті-решт, дозвільних процедур. Це допомога через індустріальні парки, через інвест-нянь, це все те, що держава робить для того, щоб бізнес розвивався», — сказав народний депутат, пообіцявши зі свого боку в частині публічних фінансів скорочення строків на бюджетне відшкодування вдвічі та зменшення обсягу блокування податкових накладних.

«Працюємо над цим щодня і щодня намагаємось створити умови, щоб чесний бізнес працював не помічаючи державу як таку. Саме на це й спрямовуються наші дії щодо діджиталізації та перезавантаження податкової, митниці та Бюро економічної безпеки», — сказав він.

«Це все наші виклики. Вони повинні об’єднати нас, адже від кожного з нас залежить їх подолання. Отже, від кожного з нас залежить Перемога. Найгірше, що може з нами трапитись — це втома і зневіра. Якщо ми дозволимо собі впасти у такий стан, то ми не будемо гідні нашої історії, поваги наших дітей. Ми не маємо права на втому, на зневіру. Ми маємо право тільки на роботу, кожен на своєму місці, щодня на єдину мету — на Перемогу», — констатував Д. Гетманцев.

Фото зі сторінки Данила Гетманцева у Фейсбуці.