Учора відбулися засідання міжфракційної Тимчасової робочої групи Верховної Ради з підготовки законопроекту про можливість лікування за кордоном осіб, засуджених до позбавлення волі, який спроможний вирішити «проблему» екс-прем’єра Юлії Тимошенко, та засідання Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Однак, оскільки робоча група на чолі з представником Партії регіонів Геннадієм Васильєвим до засідання комітету так і не змогла виробити єдиний узгоджений законопроект, представники Партії регіонів на засідання комітету не прийшли. За словами депутата-регіонала Володимира Олійника, ще рано розглядати на комітеті й законопроект про прокуратуру, оскільки його прийнято в першому читанні лише минулої п’ятниці, а за Регламентом, навіть за скороченою процедурою, відведено сім днів для внесення поправок і пропозицій від народних депутатів. Регіонали взагалі стверджували, що засідання комітету є нелегітимним, бо депутатів не попередили завчасно про його проведення.

Серед пропозицій, які лунали на засіданні робочої групи, — закріпити у законопроекті норму, що засуджена особа, яка лікується за кордоном, не звільняється від покарання, проте на певний час отримує «канікули». Тобто засуджена особа, яку за рішенням суду направляють на лікування за кордон, залишається засудженою, втім, суд на певний термін часу призупиняє виконання покарання. Однак депутат від Партії регіонів Інна Богословська запропонувала розробити абсолютно новий законопроект про лікування засуджених за кордоном.

У свою чергу, опозиція виступає за те, щоб за основу законопроекту щодо Тимошенко взяти законопроект народного депутата Анжеліки Лабунської. Депутат від «УДАРу» Ірина Геращенко заявила, що опозиція готова до будь-яких компромісів.

В опозиції вважають найприйнятнішим варіант на базі законопроекту Анжеліки Лабунської. Як відомо, раніше про його підтримку заявляла місія Кокса — Квасневського. У допрацьованому варіанті пропонується обмежити можливість лікування за кордоном — таке право не отримають ті, хто був засуджений за особливо тяжкі насильницькі злочини. Окрім того, автор одного із законопроектів — депутат Андрій Міщенко («Свобода») запропонував ввести в законопроект норму, за якою омбудсмен повинен особисто клопотати про виїзд засудженого за кордон. «Це буде відповіддю на аргумент влади про те, що будь-який ув’язнений зможе уникнути в’язниці та виїхати на лікування», — пояснив пан Міщенко. Раніше лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявляв, що Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська поінформувала його, що до неї звернулося понад 60 засуджених за дуже тяжкі злочини, в тому числі й зумисні вбивства, з проханням про лікування за кордоном.

Ще один варіант, підготовлений опозицією, передбачає внести зміни до статті 84 Кримінального кодексу, де йдеться про можливість звільнення громадян, які отримали в місцях позбавлення волі важке захворювання, та про можливість лікування засуджених за кордоном за рішенням суду. «Це найпростіший варіант з точки зору законодавчої техніки», — пояснила Ірина Геращенко. Однак регіонали наполягають, щоб засуджені могли лікуватися за кордоном лише в тому разі, якщо за рік лікування в Україні стан здоров’я не поліпшився. Представники парламентської більшості не підтримують і пропозицію, що засуджений може лікуватися за кордоном скільки завгодно — до повного одужання, побоюючись, що так можна буде уникнути покарання. Регіонали також наполягають на відшкодуванні матеріальних збитків засудженою екс-прем’єром.

Однак в опозиції демонструють готовність йти на великі поступки. «Я прийму будь-яку пропозицію (схвалену місією Кокса — Квасневського), якою би важкою для мене вона не було», — йдеться у заяві Юлії Тимошенко, оприлюдненій минулими вихідними.

Утім, навіть якщо робочій групі та профільному парламентському комітету вдасться узгодити компромісний законопроект, навряд чи його встигнуть прийняти в цілому до Вільнюського саміту, вважають представники парламентської більшості.

Члени Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення Сергій Сас, Віталій Журавський, Микола Паламарчук, голова Комітету Андрій Кожем’якін.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.