Про це розповів Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

«Це залежатиме від рішення комітету. Сподіваюся, що під час обговорення сторони знайдуть відповіді на всі ці питання, прийдуть до розумного вирішення. І щойно законопроект буде готовий на рівні Комітету, думаю, він має всі перспективи потрапити в зал», — зазначив спікер парламенту.

Він підкреслив, що робота над законопроектом відбувається в закритому режимі, але про всі основні рішення суспільству буде повідомлено.

«Участь беруть і головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний, і міністр оборони Рустем Умєров, і представники всіх фракцій і груп Верховної Ради, які на професійному рівні обговорюють понад 160 питань. Сподіваюся, в результаті цієї роботи будуть напрацьовані рішення, спрямовані на забезпечення Перемоги України», — наголосив Голова Верховної Ради.

Відповідаючи на запитання, як сильно зміниться редакція документа порівняно із запропонованою урядом, Руслан Стефанчук зазначив, що «основною повинна бути зрозуміла та збалансована позиція військових, яка має бути забезпечена державним бюджетом та організаційними питаннями».

Наводимо інші важливі тези з інтерв’ю спікера парламенту.

Про втому від війни

За майже два роки повномасштабної війни накопичилася втома й усередині України, й у всьому світі. На цю виснаженість і сподівається Росія.

«Своїм колегам з парламентів інших країн я завжди кажу, що найбільше боюся втоми солдата на передовій. Бо коли втомиться він, то ви почнете відчувати, що таке втома ваших суспільств. Тому підтримка України — це підтримка не просто демократії. Це підтримка того, яким ми хочемо бачити розвиток світу в наступні кілька поколінь. Всі будуть дивитися на переможця у цій війні — між диктатурою та демократією. Тому ваша найуспішніша інвестиція — це підтримати Україну й ті цінності, завдяки яким живете», — сказав Руслан Стефанчук.

Про створення Комітету з питань НАТО

У Верховній Раді планують створити комітет, який адаптовуватиме національне законодавство до стандартів НАТО.

«У переддень Вашингтонського саміту (він запланований на 9—11 липня 2024 року, буде присвячений 75-й річниці заснування Альянсу. — Ред.) ініціюю створення окремого комітету, який перебрав би на себе всі функції приведення українського законодавства до стандартів НАТО. Якщо ми хочемо прогресу, у нас мають бути люди, які ведуть цю тематику в парламенті», — сказав очільник парламенту.

На його думку, в України сьогодні є два важливі зовнішньополітичні вектори, пов’язані з Євросоюзом і НАТО. При цьому тематикою ЄС опікується окремий Комітет, тоді як НАТО не має такої парламентської уваги.

«На Вашингтонському саміті ми повинні отримати хороший для України результат, а для цього мають бути люди, які інституційно займаються цими питаннями», — пояснив Руслан Стефанчук.

Про реформування Бюро економічної безпеки

Законопроект про реформування Бюро економічної безпеки має бути розроблений з дотриманням стандартів Євросоюзу та НАТО, інакше можна втратити довіру партнерів.

«Нам не треба вигадувати велосипед, а варто рухатися за тими стандартами, які сприйняті й погоджені з нашими партнерами. Тобто наш вектор зрозумілий — це Європейський Союз і НАТО, і ми повинні дотримуватись їхніх стандартів».

За словами спікера, не можна ухвалювати законодавчі акти, які потім доведеться змінювати. Будучи нечесними з партнерами, Україна втрачатиме довіру.

«Треба одразу ухвалювати так, як домовилися», — додав Голова Верховної Ради.

Згідно з оновленою програмою розширеного фінансування EFF, законопроект про перезавантаження БЕБ має бути ухвалений до кінця червня 2024 року. Україна взяла зобов’язання, що БЕБ матиме чіткий мандат та обсяг слідчих повноважень, що відповідатиме найкращим практикам, зосереджуючись на основних економічних злочинах і зміцненні його аналітичного потенціалу, забезпечуючи спроможність Держподатслужби та Держмитслужби ефективно протидіяти порушенням у податковій і митній сферах.

Про призначення голови Рахункової палати

Верховна Рада має намір повернутися до питання про призначення голови Рахункової палати України на першому пленарному засіданні в січні 2024 року.

«Ситуація проста: парламент не ухвалив цього рішення. Тому перше засідання почнеться з голосування, пов’язаного з призначенням Ольги Піщанської на посаду голови Рахункової палати.

Якщо будуть голоси — призначимо пані Піщанську, якщо ж ні — Верховна Рада України буде реалізовувати далі своє право вносити нову кандидатуру», — сказав Руслан Стефанчук.

Про корпоративне управління державними підприємствами

Розгляд у другому читанні законопроекту про корпоративне управління державними підприємствами (№ 5593-д), який є однією з умов співпраці з МВФ і ЄС, буде серед пріоритетних на засіданнях Верховної Ради в січні.

«Ми виконуємо всі зобов’язання перед МВФ. Тому що для нас підтримка і МВФ, і питання «макрофіну», й євроінтеграції, і стандартів НАТО є важливими на цьому періоді нашого парламентського існування. А питання корпоративного управління, як і багато інших, це їхній стандарт. Якщо ми хочемо розраховувати на їхню підтримку, фінансову та військову допомогу, ми повинні змінюватися», — зазначив спікер.

За його словами, Україні важливо зберегти довіру партнерів.

«Коли спілкуємось з нашими іноземними партнерами, стає зрозуміло, що найбільш цінне, що ми здобули, — це довіра. Тому не треба намагатися нав’язати їм український підхід. Його не буває ні в європейських стандартах, ні в питаннях РЕРів, ні в інших питаннях», — сказав Голова Верховної Ради.

Про телемарафон

Руслан Стефанчук вважає, що національному телемарафону «Єдині новини» бракує глибоких дискусій із важливих питань та реальних історій про ситуацію на фронті.

«Чого мені не вистачає в марафоні? Глибоких дискусій з важливих питань. Також хочеться чути більше історій військових, про наші перемоги, успіхи. Але не в стилі, що ми всіх переможемо, а реально: що було складно, але наші захисники просунулися вперед. Або — що було важко, і наші воїни змушені були відступити, тому що для українців питання людського життя є пріоритетом».

На думку спікера, важливо, щоб в українських громадян завдяки телемарафону повернулося відчуття причетності до країни, до народу, «відчуття того, що ми розуміємо, як і куди ми рухаємося, які наші цілі».

«У марафоні мають бути відповіді на складні запитання. Бо це ненормально, коли є складне питання, а ніхто не виходить комунікувати», — пояснив він.

Спікер вважає, що необхідно якнайшвидше призначити міністра культури та інформаційної політики, який узяв би на себе відповідальність й опікувався інформаційним порядком денним у державі.

У перший період повномасштабного вторгнення, зазначив Руслан Стефанчук, «телемарафон відмінно виконав роль, яка на нього покладалася: був єдиним джерелом інформації для суспільства».

Про мобілізацію жінок

Спікер парламенту не бачить необхідності примусово мобілізувати жінок: «Обов’язок захищати Вітчизну в нас — універсальний. Але я переконаний, що питання долучення жінок до війська має залишатися таким, як є зараз, тобто виключно за їхньою згодою. Не бачу необхідності в примусовій мобілізації жінок».

Фото: rada.gov.ua