На знімку: делегація Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи з ухваленою 12 жовтня 2023 року резолюцією про «Забезпечення справедливого миру в Україні та тривалої безпеки в Європі», яка передбачає повну підтримку нашої країни у протистоянні агресору.

Фото з фейсбук-сторінки Марії МЕЗЕНЦЕВОЇ.

Сьогодні важко переоцінити важливість існування сталої міжнародної коаліції, яка підтримує Україну зброєю та фінансово. Над її зміцненням щодня активно працюють і парламентарії. Днями підсумки роботи Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Верховної Ради у 2023 році, а заразом й усієї міжпарламентської дипломатії, підбили голова цього комітету Олександр Мережко та його заступник Арсеній Пушкаренко.

Основними напрямами роботи торік, за словами Олександра Мережка, стали «делегітимізація російської федерації як впливового гравця на міжнародній арені; запровадження нових та розширення вже наявних міжнародних санкцій проти держави-агресора, максимальна ізоляція кремлівського режиму, популяризація ініціативи щодо міжнародної відповідальності, в тому числі кримінальної, рф та її політичного і військового керівництва». Цього року народні депутати обіцяють продовжити і поглибити цю роботу.

Згадуючи про роботу Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Верховної Ради у 2023 році, Олександр Мережко розповів, що за цей час було проведено 46 засідань; відбулося майже 50 зустрічей з представниками комітетів закордонних справ парламентів світу, міністерств закордонних справ різних країн, міжнародних організацій.

«Така форма комунікації є надзвичайно важливою, оскільки в межах цього спілкування ми намагалися представити та захистити інтереси нашої країни. Ми говорили, наприклад, про необхідність посилення санкційного тиску проти держави-агресора, закликали наших партнерів і представників різних парламентів посилювати підтримку України», — відзначив голова комітету.

У світі мають пам’ятати про Каховську ГЕС, полонених і ядерний шантаж

За словами Олександра Мережка, Верховна Рада прийняла 20 постанов, які розроблялися в комітеті. У цих документах йдеться, зокрема, про підтримку: створення Спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України; євроатлантичних прагнень нашої держави, а також про вимогу визнати російські приватні військові компанії, наприклад, сумнозвісну пвк «вагнер», терористичними організаціями; засудження вчинення російською федерацією та республікою білорусь злочину примусової депортації українських дітей. Крім того, у постановах, що пройшли через комітет, наголошувалося на необхідності забезпечити відповідальність осіб, винних у вчиненні найтяжчих злочинів за міжнародним правом на території України.

«Також ми зверталися до ООН, парламентів та урядів держав-членів цієї організації, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з черговим актом тероризму, вчиненим російською федерацією — мова про підрив Каховської гідроелектростанції, та закликали вжити заходів з метою протидії ядерному шантажу з боку рф і вимагали забезпечити обмін та повернення в Україну всіх наших військовополонених та цивільних осіб», — розповів Олександр Мережко.

Важливо не лише підписати договір, а й правильно його денонсувати...

Окрім цього, за його словами, в межах діяльності комітету було розглянуто 32 законопроекти і рекомендовано їх до схвалення Верховній Раді.

Більшість цих документів стосувалися денонсації або виходу з таких міжнародних угод, які свого часу були укладені з державою-агресором, тобто з росією, а також з іншими країнами, які допомагають їй. Йдеться, наприклад, про білорусь, Сирію та Іран.

Олександр Мережко акцентував, що така робота буде продовжена й цього року. «Тому що з точки зору права міжнародних договорів важливо не тільки правильно, коректно, у відповідності до норм і принципів міжнародного права укласти міжнародний договір. Дуже важливо коректно вийти, припинити або денонсувати міжнародний договір. Іноді це займає час», — зазначив голова комітету. Інакше, за його словами, «є ризик виникнення міжнародної відповідальності за некоректний вихід, або некоректну денонсацію міжнародного договору».

Якщо ж говорити про ратифікацію договорів, які розглядалися на засіданнях комітету, то Олександр Мережко нагадав про міжнародну угоду про реєстр збитків. Ідея його створити, як повідомляв «Голос України», виникла в рамках Ради Європи й остаточно була оформлена під час саміту цієї організації у Рейк’явіку, що відбувся у травні.

До досягнень роботи комітету за минулий рік його голова також зарахував створення п’ятнадцяти груп дружби, наприклад, з Ватиканом, Анголою, Еквадором. «Тут я хотів би наголосити на тому, що створюючи ці нові групи дружби в нашому парламенті, ми намагалися врахувати необхідність посилення співпраці з Глобальним півднем. Тому більшість з них якраз були створені з країнами, які його представляють», — відзначив Олександр Мережко.

Також, за його словами, комітет прийняв звернення до Міжпарламентської асамблеї православ’я. «Завдяки цьому вдалося зняти з посади в межах цієї міжпарламентської організації представника російської федерації», — розповів голова комітету.

Резолюції, що цементують міжнародну коаліцію

Крім того, важливим напрямом роботи комітету і Верховної Ради загалом залишається праця в межах міжпарламентських асамблей.

«Сьогодні є шість постійно діючих міжпарламентських асамблей, в яких беруть участь наші делегації, — зазначив    О. Мережко. — Я хотів би звернути увагу на ПАРЄ (Парламентську асамблею Ради Європи), Міжпарламентську асамблею АСЕАН і Міжпарламентський союз».

Зокрема, ПАРЄ минулого року ухвалила резолюції про визнання російського режиму терористичним, а владу володимира путіна — нелегітимною.

Заступник голови комітету Арсеній Пушкаренко додав, що 22 травня міжпарламентська асамблея НАТО визнала російський режим рашизмом, а парламентська асамблея   ОБСЄ 11 липня створила спецкомітет за участю 57 держав з підтримки України. «Також вперше в історії наш колега Микита Потураєв став віцепрезидентом парламентської асамблеї ОБСЄ, що є важливим досягненням з огляду на те, який росія має вплив і як блокує сьогодні роботу ОБСЄ», — наголосив заступник голови комітету.

Серед міжпарламентських заходів, які відбулися торік, Арсеній Пушкаренко розповів про проведення парламентського виміру «Кримської платформи» у Празі (Чехія) за участі представників майже 70 парламентів та міжпарламентських міжнародних організацій.

Він також нагадав, що у комітеті проводили слухання і дуже детально розглядали окремі питання порядку денного зовнішньої політики за участю різних державних органів та міністерств. Зокрема, обговорювали правомірність перебування російської федерації в ООН. «Ви знаєте, що росія знаходиться в ООН незаконно? Вона не проходила процедуру згідно зі статтею 4 Статуту Об’єднаних Націй, а просто оголосила себе наступницею срср в цій організації. Відповідно, сьогодні наше Міністерство закордонних справ і ми через парламентську дипломатію активно починаємо працювати над тим, щоб все ж таки якомога більше держав підтримали нашу ініціативу, і росія пройшла процедуру, як набуття членства (в ООН — Ред.), так і питання набуття місця в Радбезі ООН», — заявив Арсеній Пушкаренко, додавши, що «ми будемо цього добиватися і через механізми міжпарламентського співробітництва на всіх майданчиках і зустрічах».

Голодомор визнають геноцидом

Згадали представники комітету й те, що торік відзначали 90-ті роковини Голодомору. Сьогодні, за словами А. Пушкаренка, 28 парламентів світу визнали Голодомор геноцидом українського народу, причому дві третини з них протягом останніх двох років. «Це велика робота, передусім Верховної Ради і, звичайно, всього нашого міжпарламентського блоку», — зазначив заступник голови комітету.

Серед важливих завдань на найближче майбутнє заступник голови комітету визначив розгляд законопроекту «Про дипломатичну службу», який вніс до Верховної Ради Президент України. «Гадаю, найближчим часом вже серйозно розпочнемо розгляд цього законопроекту», — спрогнозував народний депутат. За його словами, документ відповідатиме сучасним викликам і запропонує низку змін, продиктованих у тому числі війною.


Арсеній Пушкаренко і Олександр Мережко під час прес-конференції в Укрінформі.

Скріншот відео.