У сесійній залі під час звернення, окрім народних депутатів, був присутній Президент Володимир Зеленський, а також представники Кабінету Міністрів.

«путін має зрозуміти, що жодна армія не зможе перемогти вільних людей, тому Україна має перемогти», — заявив Ріші Сунак у своїй промові.

Прем’єр-міністр Великої Британії повідомив, що вперше побував в Україні десять років тому, під час Революції Гідності. Нині він побачив, що народ України й досі хоче реалізувати свої мрії.

Ріші Сунак розповів про підписаний безпековий договір і наголосив, що Велика Британія допоможе нам перемогти у війні. «Наше партнерство підтримує ваше прагнення бути у НАТО», — наголосив він.

Ріші Сунак привіз в український парламент символ — прапор Великої Британії, підписаний всім урядом цієї країни.

Докладніше про засідання, яке відбулося в п’ятницю, та про виступ Ріші Сунака читайте в наступному номері.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут 

***

Велика Британія не відступила і не відступить

Під час візиту Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак виступив перед Верховною Радою України та зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським. 

Також було підписано нову історичну безпекову угоду. Документ стане втіленням домовленостей України з країнами «Групи семи» щодо двосторонніх гарантій безпеки. «Велика Британія є першою країною, яка уклала остаточну угоду. Символічний документ має стати першим кроком у розвитку непохитного столітнього партнерства між Україною та Великою Британією», — йдеться в повідомленні уряду цієї країни.

Прибувши до України, Ріші Сунак заявив: «Я тут сьогодні з одним повідомленням: Велика Британія не відступила і не відступить. Ми будемо разом з Україною в її найтемніші години і в кращі часи, що настануть. Британія вже є одним з найближчих партнерів України, тому що ми визнаємо, що їхня безпека — це наша безпека».

У цьому контексті британський прем’єр оголосив про надання Україні 2,5 млрд фунтів (понад 3 млрд доларів) військової підтримки протягом наступного фінансового року. Пакет допомоги включатиме ракети великої дальності, засоби протиповітряної оборони та артилерійські снаряди. Майже 200 млн фунтів стерлінгів буде витрачено на безпілотники, зокрема розвідувальні, ударні та морські дрони дальньої дії. Це буде найбільша поставка безпілотників до України з будь-якої країни.

Програмою візиту до Києва Прем’єр-міністра Британії також було передбачено зустріч з рятувальниками, які ліквідовують наслідки російських авіаударів, і оголошення про виділення 18 млн фунтів стерлінгів на гуманітарну допомогу, допомогу у зміцненні енергетичної інфраструктури України. Британія також надасть додаткове фінансування та ресурси для вивчення англійської мови в Україні.

«Сьогодні ми йдемо далі, збільшуючи нашу військову допомогу, надаючи тисячі найсучасніших безпілотників і підписуючи нову історичну безпекову угоду, щоб надати Україні гарантії, яких вона потребує на довгострокову перспективу», — додав британський прем’єр.

Нагадаємо: раніше українську столицю Ріші Сунак відвідав 19 листопада 2022 року. Після цього Президент України Володимир Зеленський 8 лютого 2023 року побував з візитом у Великій Британії.