Це рішення лідери узгодили під час переговорів у Берні.

«Я вдячний пані Президенту та її команді за домовленість, що наші команди вже від завтра розпочинають підготовку до проведення у Швейцарії – на рівні лідерів – Глобального саміту миру», – повідомив Глава Української держави під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Віолою Амхерд.

Президент України наголосив, що цей саміт має наповнити необхідною енергією усе, чого вже вдалося досягти, та має визначити, що завершення війни повинне бути виключно справедливим, а відновлення сили міжнародного права – справді повним. «Швейцарія в цьому – наш партнер. Дякую», – сказав Володимир Зеленський.

Зі свого боку Віола Амхерд наголосила, що Швейцарія підтримує мирний процес. «Швейцарія готова організувати Саміт. Ми домовилися, що будемо поглиблено займатися цим питанням, щоб процес встановлення миру був успішним, і наші команди відразу почнуть цим займатися. З нашого боку ми вже призначили особу, яка опікуватиметься цим питанням», – сказала вона. «Швейцарія і в майбутньому виступатиме за надійний і тривалий мир в Україні. Швейцарія рада тому, що може зробити внесок у це», – додала Віола Амхерд.

Півтора мільярда франків на відбудову

Також під час зустрічі президентів йшлося про гуманітарну й фінансову допомогу з боку Швейцарії, сприяння у відбудові, політичну та санкційну підтримку. За словами Володимира Зеленського, обговорювалася й нова програма довготермінової підтримки.

Зокрема, Віола Амхерд повідомила про те, що Швейцарія запланувала виділити 1,5 млрд франків (близько 1,75 млрд доларів) на підтримку України в межах міжнародної співпраці у 2025-2028 роках.

«Політичним компасом відбудови слугують принципи Лугано, закладені на Конференції з питань відновлення України в липні 2022 року. На підтримку України Швейцарія запланувала на період наступної стратегії з міжнародної співпраці з 2025 до 2028 року півтора мільярда франків. Сьогодні ми обговорювали необхідність найкращої координації допомоги з міжнародною спільнотою», – сказала Віола Амхерд.

Вона зазначила, що центральним питанням відновлення України є очищення від мін, та нагадала, що у вересні Федеральна Рада Швейцарії оголосила гуманітарне розмінування пріоритетом і затвердила розрахований на чотири роки пакет допомоги обсягом у 100 млн франків. Президентка Швейцарії також поінформувала, що в жовтні в Женеві відбудеться конференція з цього питання.

Агресор повинен заплатити

Водночас Володимир Зеленський нагадав про російські активи, які були заморожені в різних юрисдикціях світу. «Світова більшість погоджується, що російська агресія є неспровокованою та злочинною війною, яка не лише порушує цілі та принципи Статуту ООН та буквально кожну принципову норму міжнародного права… Використати активи росії та пов’язаних із нею осіб для захисту від російської ж агресії – це не лише ефективно як покарання агресора, а й цілком справедливо. Той, хто розв’язав цю війну, повинен сплатити найбільшу ціну за неї», – наголосив Володимир Зеленський.

Під час переговорів у Берні значну увагу було приділено питанню справедливості та, зокрема, долучення Швейцарії до створення спеціального трибуналу за злочин агресії росії проти України, який забезпечить повну відповідальність російських воєнних злочинців, а також політичного та військового керівництва росії.

НАТО допоможе зміцнити «повітряний щит»

Сьогодні Президент України бере участь у роботі Всесвітнього економічного форуму у Давосі. Прибувши туди, він вже провів зустріч із Генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом.

Сторони обговорили ситуацію на полі бою. Президент поінформував про масовані російські обстріли українських міст і громад, які відбулися останнім часом. Глава держави наголосив на важливості подальшого посилення української системи протиповітряної оборони. Було відзначено важливість підписання двосторонньої Угоди про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Великою Британією в межах Спільної декларації «Групи семи», ухваленої на попередньому саміті НАТО у Вільнюсі.

Президент розповів про продовження роботи над аналогічними документами з іншими партнерами й наголосив на важливості невідкладного підписання таких угод, які діятимуть до вступу України в НАТО.

Також Володимир Зеленський і Єнс Столтенберг обговорили підготовку наступного саміту Альянсу у Вашингтоні. Глава держави наголосив, що Україна очікує ухвалення рішень, які наблизять її членство в НАТО.

Фото з сайту president.gov.ua