Саме рік тому в Києві було відкрито на той час другу в Україні «Юрту незламності». «Добре пам’ятаю той день. Зранку у Києві вибухи, потім залунали сигнали повітряної тривоги. Схоже було на приліт балістики. Засобів ППО у столиці було менше, ніж сьогодні. І Київ був більш вразливий. На 13:00 ми планували відкриття. На щастя, до цієї години вже був відбій тривоги. Але більшість містян у той день залишилися вдома. Відчувалося напруження у повітрі від того, що прилетіти може щось без тривоги, як у Харкові. Попри це, наш плов, баурсаки, домашні яблука із власного саду та сотня літрів казахського чаю не залишилися на наступний день. Все було роздано відвідувачам того ж дня», — каже співавтор проєкту «Юрта незламності», народний депутат України, голова міжпарламентської групи дружби «Україна — Казахстан» Сергій Нагорняк (на знімку в центрі).

За його словами, січень 2023 року був у рази складнішим для українців, ніж навіть січень 2024 року. Суцільна темрява на вулицях міст і селищ. Годинами, а у деяких регіонах і по кілька днів, українці залишалися без електроживлення у своїх квартирах, будинках.

Загалом за рік лише столичну юрту відвідали більш як 100 тисяч осіб, а в деякі дні через її двері проходило понад 2 тисячі.

«Наш проєкт був спрямований на допомогу мешканцям міст під час блекаутів та затяжних відключень електроенергії, які тієї зими були досить частими. Ми приймали різних гостей: від поважних послів іноземних держав до безхатченків. Увага світових та українських ЗМІ була надзвичайною. Про наш проєкт згадував у своїй промові Державний секретар Ентоні Блінкен, коли приїздив з робочим візитом у Казахстан. А фотознімок з людиною на інвалідному візку, яка зігрівшись, заснула в юрті, потрапив на шпальти «Нью-Йорк таймс», — згадує народний депутат.

Нагадаємо, перша «Юрта незламності» з’явилася саме у місті Буча 6 січня 2023 року. Потім такі юрти організували у Києві, Харкові, Дніпрі, Львові, Одесі, Миколаєві та у Слов’янську. Влітку частина з них працювала як культурні центри. Як розповів народний обранець, проєкт розвиватиметься і незабаром буде анонсовано відкриття нової юрти.

Фото надано автором.