Жоден міф — що землю скуплять іноземці чи великі агрохолдинги — не реалізувався. Ще місяць за місяцем — і всі ці лякалки зникнуть.

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Наводимо головні тези міністра.

Компанії купували ділянки, використовуючи схеми

Ми проаналізували ринок землі за минулий рік. Побачили різницю між тим, коли ділянку купує фізична особа та коли сільськогосподарську немораторну землю придбаває підприємство. Різниця в ціні — 43 відсотки. Компанія отримувала наділи через людей. Частину землі оформлювали на себе, частину — на родичів. Виникали схеми. Так робилося через обмеження у 100 гектарів, яке було досі.

Та й ліміт у 10 тисяч гектарів насправді тільки про те — витрачаєте ви гроші на юристів чи ні. В європейських країнах майже ніде немає такого обмеження. Тому що сам ринок краще регулює попит, пропозицію і неможливість концентрації.

Механізм добре працює

Ці кілька років ринковий механізм дуже добре працює. Ви не чуєте про рейдерство, про систематичні зловживання переважним правом. Усі аргументи (проти відкриття ринку для юридичних осіб. — Ред.), наприклад, про брак грошей — з іншої сфери. Очевидно — в аграріїв є фінансові проблеми. Держава і кожен із них різними способами намагається їх розв’язати. Але ці проблеми не пов’язані з ринком землі.

Український ринок землі — це 100 мільйонів доларів на рік. Аграрії витрачають тільки на нову техніку 1,5 мільярда. А на інші речі — ще кілька. Тож затрати кожного аграрія, малого чи великого, на землю — це приблизно один відсоток його річних затрат.

Чому це вигідно для держави

В останні кілька місяців, коли виникли ці дискусії (про доцільність запровадження другого етапу реформи під час воєнного стану. — Ред.), ми ведемо їх, на жаль, з точки зору покупця. А в нас є шість мільйонів продавців. Вони мають право на вибір — продати землю чи залишити її дітям і внукам, які на фронті. Треба вчергове розгорнути дискусію, як зробили це три роки тому, коли запроваджували земельну реформу. Не треба боятися. Ми вже вийшли з первісного стану в земельних відносинах. Є асфальтована дорога, до неї — ще трохи пройти. Не варто повертатися. Під час війни реформи маємо рухати швидше. Бізнес у світі не керується сантиментами. Як вони нас не поважали б і не цінували за характер та стійкість, вони будуть діями згідно з правилами бізнесу.

Основний виграш держави — що прозоріші та простіші відносини, то легше бізнес ухвалює рішення інвестувати, робити щось нове. Так було, є і буде. Є конкуренція всередині країни. Є конкуренція країн за гроші. Треба собі чесно відповісти: ми маємо це робити. Що менше обмежень для покупців, то дорожчою буде земля.

Цифра

187,7

тисячі угод купівлі-продажу укладено з моменту відкриття земельного ринку до листопада 2023 року, за даними KSE Агроцентру. Підписані договори щодо ділянок сукупною площею понад 412,6 тисячі гектарів. Це дорівнює 0,99 відсотка від усіх сільськогосподарських земель України.